Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като "линчуване" разследването за импийчмънт на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), което може да се опита да го отстрани от длъжност.

В публикация в профила си в "Туитър" Тръмп заклейми разследването като "без справедлив процес или безпристрастност или каквито и да е законови права".

Демократите може да се опитат да отстранят републиканския президент от длъжност до Коледа.

Расово натоварен термин в САЩ, линчуването препраща към исторически несанкционирани от съд екзекуции, извършени от бели тълпи главно срещу афроамериканци.

50% от американците искат Тръмп да бъде свален от власт с импийчмънт

50% от американците искат Тръмп да бъде свален от власт с импийчмънт

50% от респондентите са на мнение, че нещата, които Тръмп казва публично за отношенията на САЩ с Украйна, като цяло са лъжа

Тръмп многократно е наричал разследването за импийчмънт, както и по-ранното разследване за чуждестранна намеса по време на президентските избори през 2016 г., "лов на вещици".

Но оприличаването от негова страна на процес, залегнал в американската конституция, с расистки убийства предизвика възмущение сред афроамерикански конгресмени.

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Хилъри Клинтън: Тръмп е незаконен президент, импийчмънтът е неизбежен

Самата тя бе погната от президента заради изтеклите ѝ мейли

Конгресменът Джим Клайбърн коментира пред Си Ен Ен: "Това е една дума, която никой президент не трябва да използва. Изучавал съм доста история на президентите и не знам дали някога сме виждали нещо подобно. Аз съм продукт на Юга", изтъкна демократът от щата Южна Каролина, допълвайки: "Знам историята на тази дума. Това е дума, която трябва да бъде използвана много, много внимателно."

Конгресменът от щата Илинойс Боби Ръш се обърна в "Туитър" към Тръмп: "Какво по дяволите не е наред с теб? Знаеш ли колко хора, които приличат на мен, са линчувани от създаването на тази страна, от хора, които изглеждат като теб?"

Той призова Тръмп да изтрие публикацията.

52% от американците подкрепят импийчмънта

52% от американците подкрепят импийчмънта

Това показва анкета на Gallup