Половината американци заявяват, че президентът Доналд Тръмп трябва да бъде свален от власт с импийчмънт. Показва ново социологическо проучване за Си Ен Ен, проведено от SSRS.

Това е нов връх по темата и за първи път подкрепата за импийчмънт и отстраняване на Тръмп от власт е по-голяма от тези, които са против.

Тръмп разглежда Украйна като противник, а не като съюзник, твърдят свидетели

Тръмп разглежда Украйна като противник, а не като съюзник, твърдят свидетели

"Опитаха се да ме свалят", обяснявал американският президент

Но като цяло рейтингът на одобрение на Тръмп не се е променил. 41% от анкетираните одобряват управлението му, а 57 на сто са против, подобно като на проучванията в началото на септември и август, проведени преди Камарата на представителите да започне разследване за импийчмънт в края на септември.

Както при проучването на Си Ен Ен през септември, 49% от анкетираните смятат, че при разговорите си с украинския лидер Тръмп е използвал властта си за политическо облагодетелстване за сметка на политически опонент за изборите през 2020 г. В същото време по-голям процент американци казват, че Тръмп не използва президентството си в нарушение на закона (43% от 39 на сто). Тази промяна се дължи предимно на 16-процентовото увеличение на дела на републиканците, които казват, че американският лидер не е нарушил закона (от 71 до 87 на сто).

Помпео: Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция

Помпео: Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция

Парадоксална ситуация за НАТО, а в "Инджирлик" има 50 американски ядрени бомби

50% от респондентите са на мнение, че нещата, които Тръмп казва публично за отношенията на САЩ с Украйна, като цяло са лъжа. 44% смятат, че президентът като цяло говори истината.

Проучването е проведено от 17 до 20 октомври и в него са участвали 1003 души.