Според хората, запознати със свидетелските показания в разследването за импийчмънт на Камарата, президентът вижда източноевропейския съюзник Украйна, а не Русия, като отговорен за намесата в изборите през 2016 г., съобщава АП.

Алтернативното възприятие на Тръмп за Украйна подсказва доколко неговият подход към Киев - включително искането му, което сега е централно в разследването за импийчмънт, президентът на Украйна да му направи "услуга" и да разследва демократите - е оцветен от дългогодишна, недоказана теория на конспирацията, разпространила онлайн и в някои консервативни медии.

В понеделник Тръмп отново определи проучването за импийчмънта като "лов на вещици", настоявайки, че той не е направил нищо лошо в телефонния си разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Рик Пери отказа да предостави на Конгреса документи по скандала с Украйна

Рик Пери отказа да предостави на Конгреса документи по скандала с Украйна

Голяма част от информацията била секретна...

Посланикът в ЕС Гордън Сондланд, специалният пратеник Курт Волкер и други свидетели определиха Тръмп като подозрителен към Украйна, въпреки добре установената американска подкрепа за новосъздадената демокрация там. Това е според публикувани преписи, както и хора, запознати с частните показания на разследващите импийчмънта.

Някои свидетели твърдят, че Тръмп вярвал, че Украйна иска да унищожи президентството му.

Един от служителите на Държавния департамент от кариерата, Джордж Кент, коментира пред депутатите, че Путин и Орбан са развалили отношението на Тръмп към Украйна. Русия и Украйна са врагове след нахлуването на Путин в Крим през 2014 г., тъй като Киев се опитва да се сближи със Запада, докато Путин и Орбан се сближават.

"Президентът Тръмп бе скептичен", свидетелства Сондланд, според писмените си забележки. Сондланд допълва, че едва по-късно разбрал, че Тръмп, свързвайки украинците с личния му адвокат Руди Джулиани, се интересуват от проучване на изборите през 2016 г., както и от семейството на потенциалния му съперник Джо Байдън.

"За всички ни бе очевидно, че ключът към промяна на мнението на президента Тръмп за Украйна бе Джулиани."

Миналата седмица изпълняващият длъжността началник на щаба на Тръмп Мик Мълвани призна, че Тръмп по същество се е ангажирал с търсене на помощта на Зеленски в замяна на военна помощ, която Белият дом отказва на Украйна.

Пелоси пуска импийчмънта срещу Тръмп

Пелоси пуска импийчмънта срещу Тръмп

Нови проблеми за Белия дом

Мълвани обяснява, че искането не е неправилно, тъй като Тръмп иска помощ при разследването за 2016 г., а не за предстоящите избори през 2020 г. Нарушение на закона е да се търси или получава стойностна помощ от чуждустранен обект за избори в САЩ.

По-късно Мълвани изяснява коментарите си, казвайки: "Президентът никога не ми каза да удържам пари, докато украинците не направят нещо, свързано със сървъра."

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма".

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.

Украйна няма да се намеси в разследването срещу Тръмп, категоричен Зеленски

Украйна няма да се намеси в разследването срещу Тръмп, категоричен Зеленски

Като президент на Украйна аз няма да се меся в събитията в други държави