Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ публикува оплакването на служител на разузнаването относно разговора на президента Доналд Тръмп с украинския държавен глава Владимир Зеленски, съобщават медии.

Байдън: Действията на Тръмп са за импийчмънт, но работата ми е да го бия

Байдън: Действията на Тръмп са за импийчмънт, но работата ми е да го бия

Това е провинение за импийчмънт и нарушаване на конституционните отговорности

Документът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Вчера беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.

Миналата седмица американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма". 

Конгресът гласува за публикуване на сигнала на разузнавача срещу Тръмп

Конгресът гласува за публикуване на сигнала на разузнавача срещу Тръмп

421 конгресмени гласуваха в подкрепа на резолюцията

От разсекретения документ, пише "Ню Йорк таймс", става ясно, че президентът Тръмп е използвал властта си в опит Украйна да се намеси в изборите 2020 с разследване на политически опонент.

Главният прокурор Уилям Бар и Руди Джулиани, личният адвокат на президента на САЩ, се посочват като основни фигури в тези усилия, става ясно още от оплакването на разузнавача.

Членове на комисиите по разузнаване към Камарата на представителите и Сената, както и високопоставени конгресмени и сенатори от двете партии, получиха възможност да прегледат класифицирания документ с оплакването в сряда, няколко часа, след като Белия дом публикува стенограмата от разговора на Тръмп със Зеленски на 25 юли.

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

Към сряда вечерта 218 конгресмени са заявили подкрепа за задействане на процедурата

По време на телефонния разговор, относно нуждата на Украйна да получи по-голяма американска финансова помощ, Тръмп призовал Зеленски да предприеме разследване срещу Байдън.

Разсекретената версия на оплакването е публикувана преди изслушване в Комисията по разузнаване към Камарата на представителите. Изпълняващият длъжността директор на Националното разузнаване Джоузеф Макгуайър ще даде показания. Службата предостави на конгресмените разсекретена версия на оплакването, за да го обсъдят на изслушването.

Макар че беше публикувана стенограмата от разговора, оплакването, внесено от служител на разузнаването през август, съдържа повече подробности за телефонния разговор.

Опитът за импийчмънт на Тръмп няма да успее, убедена Поптодорова

Опитът за импийчмънт на Тръмп няма да успее, убедена Поптодорова

Според нея президентът много е сменил тона спрямо предишните опити за импийчмънт

Демократите смятат, че Тръмп е нарушил клетвата си с оказания натиск върху чуждестранен лидер да разследва политически опонент.

В сигнала си разузнавачът пише, че Тръмп е използвал властта си, за да окаже натиск върху чуждестранни лидери да се намесят на изборите през 2020 г. Според служителя тези действия "представляват риск за националната сигурност на САЩ" и сериозна злоупотреба с власт. Разузнавачът е получил информация от много служители на правителството, че президентът на САЩ използва властта си, за да настоява за намеса на чужда държава на изборите 2020. Тръмп е използвал разговора си със Зеленски, за да "прокара личните си интереси", а именно помощ за преизбирането му през 2020 г.

Тръмп "скочи" на журналистите - не оценяват работата му

Тръмп "скочи" на журналистите - не оценяват работата му

След последните скандали около него

Разузнавачът подчертава, че представители на Белия дом са се опитали да ограничат достъпа до материалите, свързани с телефонния разговор.

В сигнала се отбелязва, че представители на Белия дом вярват, че са свидетели на злоупотреба с власт за лична изгода. Те са "дълбоко обезпокоени" от съдържанието на публикуваната стенограма.

Разсекретеният документ можете да разгледате тук.

Тръмп надъхва републиканците: Борете се, демократите искат да ви унищожат

Тръмп надъхва републиканците: Борете се, демократите искат да ви унищожат

Нашата държава е заложена на карта