Мнозинството в Камарата на представителите на САЩ ще подкрепи импийчмънт процедура срещу президента Доналд Тръмп, съобщават "Вашингтон пост" и "Политико", позовавайки се на анализи.

Към сряда вечерта 218 конгресмени са заявили подкрепа за задействане на процедурата - 217 демократи и независимият конгресмен Джъстин Еймъш.

Опитът за импийчмънт на Тръмп няма да успее, убедена Поптодорова

Опитът за импийчмънт на Тръмп няма да успее, убедена Поптодорова

Според нея президентът много е сменил тона спрямо предишните опити за импийчмънт

По-рано тази седмица председателят на камарата Нанси Пелоси обяви, че подкрепя процедура по импийчмънт срещу Тръмп, след като американският лидер е притискал президента на Украйна Владимир Зеленски да разследва семейството на Байдън. Вчера беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега. 

218 конгресмени е необходимият праг за прокарване на законопроекти в 435-местната камара. Демократите държат 235 места в долната камара.

Тръмп "скочи" на журналистите - не оценяват работата му

Тръмп "скочи" на журналистите - не оценяват работата му

След последните скандали около него

През последните два дни 78 демократи обявиха, че искат да започне процедура по импийчмънт в долната камара. Преди да се появи новината, че служител на разузнаването е подал сигнал за неправомерни действия на Тръмп през миналата седмица общо 95 конгресмени подкрепяха действия срещу президента.

Няма гаранции обаче, че всички 218 конгресмени ще гласуват за отстраняването на Тръмп. От тях само 25 казват, че ще гласуват веднага.

Вероятно демократите няма да успеят в Сената, където са необходими 2/3. 

Топ демократ: Класическо гангстерско изнудване на Тръмп

Топ демократ: Класическо гангстерско изнудване на Тръмп

Според Шиф стенограмата е като "класическо гангстерско изнудване"

Миналата седмица американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма".