Оплакването към президента на САЩ Доналд Тръмп от служител на американското разузнаване е свързано с Украйна. Това разкрива вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на двама източници.

Казусът предизвика сблъсък между Конгреса и изпълнителната власт.

Оплакването се отнася до комуникации с чуждестранен лидер и "обещание", направено от Тръмп, което е толкова тревожно, че служител на американското разузнаване, който е работил в Белия дом, е подал сигнал до главния инспектор към разузнавателната общност.

Тръмп изригна срещу "фалшивите новини", че е дал неуместно обещание на чужд лидер

Тръмп изригна срещу "фалшивите новини", че е дал неуместно обещание на чужд лидер

"Някой достатъчно тъп ли е да повярва"

Две седмици и половина преди да бъде подаден сигналът Тръмп е разговарял с украинския президент Владимир Зеленски, който беше избран през май.

Този разговор вече се разследва от демократите в Камарата на представителите. Те проверяват дали Тръмп и адвокатът му Рудолф Джулиани са се опитали да манипулират украинското правителство с цел Киев да помогне в кампанията на американския президент за преизбирането му. Конгресмените настояват за цялата стенограма и списъка с участниците в разговора.

Говорителят на Белия дом отказва коментар.

Разследването на демократите започна по-рано този месец, преди разкритията, че служител на разузнаването е подал оплакване на главния инспектор. "Вашингтон пост" първи съобщи в сряда, че оплакването е свързано с "обещание", което Тръмп е направил пред чужд лидер.

Вчера главният инспектор даде показания при закрити врата пред членовете на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите във връзка с оплакването. В продължение на три часа Майкъл Аткинсън многократно отказва да разкрие съдържанието на оплакването, тъй като не е упълномощен. През повечето време той и членовете обсъждаха предприетата от Аткинсън процедура.

Аткинсън обаче е заявил ясно, че не е съгласен с адвокат на директора на националното разузнаване, който смята, че съдържанието не трябва да се споделя на Конгреса. Но демократите предупредиха, че ще се обърнат към съда, ако разузнаването на сподели оплакването.

Вчера Тръмп се защити и обяви, че не е нарушил закона.

По-рано този месец топ демократи изпратиха писма до Белия дом и Държавния департамент, в които настояват да се публикуват записи. Според демократите записите са свързани с опити на Тръмп и Джулиани да притиснат правителството на Украйна да започне две политически мотивирани разследвания, замаскирани като антикорупционни действия - единият случай е да се помогне на бившия шеф на предизборната кампания на американския лидер Пол Манафорт, който е в затвора за финансова измама и незаконно лобиране, а вторият случай е да се атакува синът на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който участва в предизборната кампания за президент.

Тръмп заплашвал да блокира 250 милиона долара помощ за Украйна срещу сепаратистите.

Джулиани опроверга информацията, че Тръмп е направил обещание пред чуждестранен лидер.

"Не съм запознат с факта, че той е провел такъв телефонен разговор. Ако не се тревожа за това, той също не се притеснява", коментира адвокатът.

Демократите също проверяват дали Джулиани е пътувал до Украйна, за да окаже натиск върху правителството. За целите на предизборната си кампания Тръмп е поискал да се разследва Хънтън Байдън във връзка с участието му в борда на украинската газова компания "Бурисма".

Оплакването на служителя на разузнаването се описва от ветерани от службите като безпрецедентна ситуация с потенциал да доведе до огромни последствия във вече обтегнатите отношения между президента и разузнаването.