Служител на американското разузнаване е внесъл сигнал за проблематично "обещание", което президентът на САЩ Доналд Тръмп е направил по време на телефонен разговор с чуждестранен лидер, пише "Вашингтон пост".

Информацията предизвика тревога сред анализатори и коментатори.

Оплакването е подадено до генералния инспектор Майкъл Аткинсън към разузнавателната общност, който е установил, че може да му се вярва и че е въпрос, който буди безпокойство - правен стандарт, който изисква Комисията по надзор към Камарата на представителите на САЩ да бъде уведомена.

Но изпълняващият длъжността директор на националното разузнаване Джоузеф Магуайър е предприел действия информацията и оплакването да не достигнат до законодателите, което според някои анализатори може да е в нарушение на закона за достъп до информация.

Вестникът пише, позовавайки се на двама бивши служители, че не е ясно Тръмп с кого е разговарял по телефона и какво е обещал.

Според анализатори действията на Тръмп може да са в нарушение на националната сигурност. Информация за сигнала се появи през юли и август, а тогава американският лидер е разговарял с руския президент Владимир Путин и лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Според Си Ен Ен в този период Тръмп също е разговарял по телефона с пакистанския премиер Имран Хан, холандския премиер Марк Рюте и катарския емир.