12 души са слушали телефонния разговор на президента на САЩ Доналд Тръмп с украинския лидер Владимир Зеленски на 25 юли.

Това разкри изпълняващият длъжността директор на Националното разузнаване Джоузеф Макгуайър, който дава показания пред Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, след като комисията публикува редактирана версия на разсекретения сигнал на служител на разузнаването срещу Тръмп, пише "Гардиън". 

Тръмп надъхва републиканците: Борете се, демократите искат да ви унищожат

Тръмп надъхва републиканците: Борете се, демократите искат да ви унищожат

Нашата държава е заложена на карта

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Вчера беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.

Миналата седмица американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма.

Байдън: Действията на Тръмп са за импийчмънт, но работата ми е да го бия

Байдън: Действията на Тръмп са за импийчмънт, но работата ми е да го бия

Това е провинение за импийчмънт и нарушаване на конституционните отговорности

Макгуайър потвърди, че 12 души са слушали разговора на Тръмп със Зеленски. Британското издание пише, че това може да се окаже важна информация в разследването на демократите.

Директорът на Националното разузнаване отклони въпрос дали е обсъждал оплакването на разобличителя с Тръмп, като отговори, че разговорите с държавния глава са "поверителни". Той изрази притеснение, че разкриването на подробности за разговорите си с американския лидер ще "разрушат отношенията ми с президента по въпроси, свързани с разузнаването". Макгуайър защити службата си, като отбеляза, че не е изтичала информация в медиите.

"Водя разузнаването. Знаем как да пазим тайна", подчерта той с усмивка.

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

218 демократи подкрепят импийчмънт срещу Тръмп в долната камара

Към сряда вечерта 218 конгресмени са заявили подкрепа за задействане на процедурата

Според него разобличителят "направи правилните неща". Той смята, че е действал "добросъвестно". Джоузеф Макгуайър обяви пред конгресмените, че оплакването е "безпрецедентно". Той изрази увереност, че главният инспектор към разузнаването и разобличителят са "действали добросъвестно" и са направили всичко "по учебник".

"Вярвам, че този въпрос е безпрецедентен", обяви топ разузнавачът.

Макгуайър даде гаранции, че ще бъде позволено на разобличителя да даде показания пред Конгреса. Той разкри, че не знае самоличността на разузнавача.

Топ разузнавачът призна, че решението му да забави предаването на  оплакването на Конгреса е "безпрецедентно". Той поясни, че Белият дом не му е нареждал да задържи оплакването. Макгуайър подчерта, че оплакването представлява "безпрецедентна" ситуация, защото пряко засяга президента.

Отрече, че е заплашвал да подаде оставка, ако Белият дом ограничи показанията му. По-рано "Вашингтон пост" писа, че Макгуайър е заплашвал да се оттегли.