Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Киев "нищо няма да направи" във връзка с импийчмънт разследването срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, който се е опитал да притисне украинското правителство да разследва Джо Байдън, информира АФП.

"Като президент на Украйна аз няма да се меся в събитията в други държави, за разлика от някои други, които може да се опитат да го направят", каза Зеленски пред агенцията след среща с украинската диаспора в латвийската столица Рига.

Тръмп: Демократите-клоуни нямат шанс за победа през 2020 г.

Тръмп: Демократите-клоуни нямат шанс за победа през 2020 г.

Демократите, заради липсата на подходящ кандидат, са принудени да "насърчават напълно незаконен и абсурден импийчмънт

"Ние, като Украйна, няма да направим нищо", увери той.

Лидерът на разследването срещу Тръмп съобщи във вторник, че свидетели са предоставили информация в подкрепа на твърденията, че американският лидер незаконно се е опитал да принуди Украйна да разследва Байдън. Петима свидетели са потвърдили обвиненията в злоупотреба с власт, които могат да помогнат за официален импийчмънт на президента.

Разкритие: Джон Болтън алармирал за натиска на Тръмп върху Украйна

Разкритие: Джон Болтън алармирал за натиска на Тръмп върху Украйна

Болтън може и затова да е бил уволнен

През септември американски медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и американска помощ за Киев, ако предостави компромат срещу Байдън. Конкретно става въпрос за разследване на връзките на сина на Джо Байдън, Хънтър Байдън, с украинската енергийна компания "Бурисма".

Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

Сигналът е в основната на процедурата по импийчмънт, обявена от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси след публикуването на информация, че Тръмп се е опитал да притисне украинския президент Владимир Зеленски да разследва семейство Байдън. Впоследствие беше публикувана стенограмата от телефонен разговор между президента на САЩ и украинския му колега.