Словашкият премиер Роберт Фицо може да се върне на работа този месец. Това заяви той в сряда, във видео, публикувано във Facebook, съобщава "Ройтерс".

Това бе първият му публичен коментар след покушението срещу него на 15 май.

Във видеото Фицо нарече нападателя си активист на опозиционни партии, като каза, че няма причина да се смята, че стрелбата е била "самотен лунатик". Той добави, че не изпитва омраза към нападателя и е време за прошка.

Припомняме, че Фицо се възстановява у дома, след като беше прострелян с четири куршума от близко разстояние, докато поздрави поддръжници на правителствено заседание в централния словашки град Хандлова. Той бе приет  е тежко състояние в болница и претърпя операция.

Фицо е изписан от болницата

Фицо е изписан от болницата

Премиерът е бил транспортиран до столицата Братислава

"На 15 май словашки опозиционен активист се опита да ме убие в Хандлова заради политическите ми възгледи, каза Фицо във видеото, добавяйки, че медицинският персонал е предотвратил най-лошото. Ако всичко върви добре, бих могъл постепенно да се върна на работа в края на юни и юли."

Нападателят му, идентифициран от прокуратурата като 71-годишният Юрай Ч., бе задържан на място и е обвинен в опит за умишлено убийство.

Инцидентът подчерта дълбоката поляризация на политиката в централноевропейската държава с население от 5,4 милиона души.

Опозиционните партии организират протести срещу правителството на Фицо, докато то променя политиката, като спира военната помощ за Украйна, закрива специалната прокуратура въпреки опасенията за върховенството на закона и обновява държавната телевизия и радио.

Възстановяването на простреляния Фицо ще бъде продължително

Възстановяването на простреляния Фицо ще бъде продължително

Словашкият премиер беше прострелян на 15 май, докато поздравяваше поддръжници след извънредно заседание на кабинета