Възстановяването на словашкия премиер Роберт Фицо ще бъде "изключително дълго", призна неговият заместник в сряда, цитиран от АФП. Той остава в болница. Изявлението идва няколко седмици след опита за убийство.

Фицо беше прострелян на 15 май, докато поздравяваше поддръжници след извънредно заседание на кабинета в централния град Хандлова.

Фицо претърпя две операции, продължили няколко часа в болницата в централния град Банска Бистрица, която описа състоянието му като "задоволително" в сряда.

"Възстановяването на премиера най-накрая върви по правилния път, каза пред репортери вицепремиерът Роберт Калиняк. Това възстановяване ще бъде изключително дълго, тъй като нараняванията му са много сериозни. Той вече приема храна", добави той.

Роберт Фицо се подобрява

Роберт Фицо се подобрява

Словашкият премиер беше прострелян в гърдите и корема

Правителственият съветник Ерик Калиняк, който присъства на стрелбата, каза, че само "милиметри" са попречили на огнестрелните рани да се окажат фатални, но лекарите са направили чудеса.

Припомняме, че обвиняемият стрелец, идентифициран от местните медии като Юрай Синтула, 71-годишен поет, бе обвинен в предумишлен опит за убийство и е задържан под стража.

Чинтула заяви пред съда, че е искал да нарани, а не да убие словашкия премиер, защото не е бил съгласен с политиката на правителството. От съдебен документ става ясно, че той е използвал пистолет, който е притежавал от над 30 години.

Стрелбата срещу словашкия премиер беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от над 20 години и беше осъдена от международната общност.

Политически анализатори и законодатели посочват, че тя показва все по-трескавия и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа.

Русия отхвърля участие в покушението срещу Фицо

Русия отхвърля участие в покушението срещу Фицо

За Мария Захарова такива обвинения са лудост