Два дни след като беше прострелян, премиерът на Словакия Роберт Фицо остава в интензивното отделение, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителството.

Покушението му потресе малката централноевропейска страна и и беше осъдено от международната общност.

По-рано днес стана ясно, че в понеделник словашките лекари ще проведат среща, за да преценят дали Фицо може да бъде транспортиран до столицата Братислава от град Банска Бистрица, където се лекува в момента.

В краткото си изявление правителството уточнява, че допълнителна информация за здравословното състояние на премиера ще бъде публикувана, "когато ситуацията позволява".

Словашкият министър на отбраната Роберт Калинак съобщи, че министър-председателят е претърпял още една операция, която е продължила около два часа. Състоянието на премиера остава "много тежко" и той остава в интензивното отделение на болницата в Банска Бистрица, където бе транспортиран с хеликоптер, след като бе прострелян.

Новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини - близък съюзник на премиера, вчера направи кратко посещение в болницата и съобщи, че Фицо е успял да поговори и си спомня обстоятелствата около покушението.

Атентатът срещу Роберт Фицо - общоевропейски симптом?

Според Милен Керемедчиев е допуснат сериозен пропуск при охраната на словашкия премиер

Към момента 59-годишният словашки премиер е в стабилно, но тежко състояние. Той дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа.

На 15 май Роберт Фицо беше прострелян в гърдите и корема в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на кабинета. Опитът за убийството му предизвика шок в цяла Европа.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници".

Вчера полицията в Словакия повдигна обвинение на заподозрения. В случай че бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 25 години затвор. Полицията е претърсила дома на заподозрения в град Левице при негово присъствие.

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Унгарският премиер имал голяма нужда от словашкия си колега в този критичен момент за Европа

Стрелбата срещу словашкия премиер беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от над 20 години и беше осъдена от международната общност.

Политически анализатори и законодатели посочват, че тя показва все по-трескавия и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа.

Стрелбата беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години и предизвика международно осъждане. Политически анализатори и законодатели казват, че това е разкрило все по-трескав и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа.