Световните лидери реагираха с шок и възмущение на новината за покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, който получи животозастрашаващи наранявания при опит за убийство в сряда, съобщиха от словашката правителствена канцелария.

Служебният министър-председател Димитър Главчев също коментира накратко темата с простреляния словашки премиер Роберто Фицо. На брифинг в Министерски съвет Главчев заяви, че България веднага е изразила съпричастност със Словакия и определи стрелбата по словашкия премиер като категорично неприемливо.

"Надявам се колегата премиер на Словакия да се възстанови бързо и отново да е на работа", пожела Главчев на словашкия си колега Фицо.

В социалната мрежа X (бивш Twitter) президентът Румен Радев също осъди покушението на Роберт Фицо. По думите му това нападение заплашва стабилността и демокрацията в Европа. Той е категоричен, че подобен акт е абсолютно неприемлив.

Президентът на САЩ Джо Байдън: "Със загриженост научих за нападението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Ние осъждаме този ужасяващ акт на насилие. Нашето посолство е в тесен контакт с правителството на Словакия и е готово да окаже помощ."

Президентът на Русия Владимир Путин в съобщение до словашкия президент Зузана Чапутова: "Няма оправдание за този чудовищен акт. Познавам Роберт Фицо като смел и решителен човек. Надявам се, че тези качества ще му помогнат да преодолее тази трудна ситуация. Моля, предайте му най-искрената ми подкрепа и пожелания за бързо и пълно възстановяване."

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: "Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо. Моите мисли са с премиера Фицо и неговото семейство."

Президентът на Чехия Петер Павел: "Нападението срещу Роберт Фицо е явно укоримо, независимо от мотивацията. Това трябва да бъде предупреждение за нас за последиците от нарастващата омраза и агресия в обществото. Пожелавам на Роберт Фицо да преодолее този инцидент без трайни последици."

Германският канцлер Олаф Шолц: "Новината за подлия опит за убийство на словашкия премиер Фицо ме шокира дълбоко. Насилието не трябва да има място в европейската политика."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски: "Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е страна, форма или сфера."

Изпълняващият длъжността председател на словашкия парламент Петер Жига: "Възприемам това като атака срещу принципите на словашката демокрация. Такъв ужасен акт никога не се е случвал в словашката история. Смятам го за резултат от нагнетените страсти и разделението на словашкото общество на два непримирими лагера."

Унгарският премиер Виктор Орбан: "Бях дълбоко шокиран от ужасното нападение срещу моя приятел, премиер Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и неговата страна!"

Британският премиер Риши Сунак: "Шокиран съм да чуя тази ужасна новина. Всички наши мисли са с премиера Фицо и неговото семейство."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел: "Нищо не може да оправдае насилието или такива атаки."

Премиерът на Италия Джорджа Мелони: "С дълбок шок научих новината за подлия атентат срещу словашкия премиер Роберт Фицо. Всичките ми мисли са с него, неговото семейство и приятелския словашки народ. От името на италианското правителство бих искала да изразя най-силното осъждане на всички форми на насилие и атаки срещу основните принципи на демокрацията и свободата."

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте: "Шокиран съм от стрелбата по моя дългогодишен колега, премиера Роберт Фицо от Словакия. Пожелавам му много сила, мислите ми са с него и семейството му."

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо: "Атаката срещу премиера Роберт Фицо е атака срещу демокрацията."

Президентът на Румъния Клаус Йоханис: "Ужасен съм да науча за стрелбата по словашкия премиер Роберт Фицо. Пожелавам му пълно и бързо възстановяване. Силно осъждам такива екстремистки актове, които застрашават нашите основни европейски ценности."

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис: "Шокиран съм от ужасния атентат срещу премиера на Словакия Роберт Фицо. Такива актове на насилие нямат място в нашите общества. Пожелавам му бързо възстановяване."

Премиерът на Испания Педро Санчес: "Ужасен и възмутен съм от атаката срещу словашкия премиер. Испания стои зад Роберт Фицо, неговото семейство и словашкия народ в този изключително труден момент. Нищо не може да оправдае насилието."

Премиерът на Португалия Луиш Монтенегро: "От името на Португалия и от мое име изразявам цялата си солидарност с моя колега Роберт Фицо, премиер на Словакия, пожелавайки му пълно възстановяване. Осъждаме най-строго този неприемлив и варварски акт на политическо насилие."

Премиерът на Дания Мете Фредериксен: "Силно осъждам ужасяващото нападение срещу премиера Роберт Фицо. Насилието няма място в нашето общество. Мислите ми са с премиера Фицо, неговите близки и словашкия народ."

Премиерът на Естония Кая Калас: "Дълбоко шокирана съм от опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо. Атаката срещу избран лидер е също атака срещу самата идея за демокрация."

Премиерът на Ирландия Саймън Харис: "Дълбоко съм шокиран от днешното нападение срещу премиера на Словакия, Роберт Фицо. Атаката срещу премиера Фицо е атака срещу демокрацията, основна ценност на Европейския съюз, която всички ние споделяме."

Президентът на Литва Гитанас Науседа: "Шокираща новина от Братислава. Силно осъждам опита за убийство на премиера на Словакия, Роберт Фицо. Трябва да има нулева толерантност към такива актове на насилие."

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс: "Независимо от политическите или други различия, насилието е напълно неприемливо. Пожелавам бързо възстановяване на премиера на Словакия Роберт Фицо. Осъждам този опит за убийство и призовавам за пълно разследване."

Израелският външен министър Израел Кац: "От мое име и от името на израелското правителство изпращаме нашите мисли и молитви към премиера Роберт Фицо и народа на Словакия в този труден момент."

В съвременната европейска история има само три случая на покушения срещу действащи министър-председатели и последното от тях е през 2003 година.

На 28 февруари 1986 г. шведският премиер Улоф Палме е застрелян на улица в Стокхолм, докато се прибира от кино със съпругата си. Нападателят успява да избяга, а разследването на убийството продължава десетилетия. Въпреки че през 2020 г. шведският главен прокурор посочи Стъг Енгстрьом като вероятния убиец, случаят остава неразрешен поради липса на нови доказателства и самоубийството на Енгстрьом през 2000 г.

На 12 март 2003 г. сръбският премиер Зоран Джинджич е убит от снайперист в Белград. Джинджич е ключова фигура в демократичните промени в Сърбия след падането на режима на Слободан Милошевич. Убийството е свързано с организираната престъпност и е планирано от бивши членове на режима на Милошевич.

На 12 октомври 1984 г. е извършен бомбен атентат срещу британския премиер Маргарет Тачър в хотел "Брайтън". Тачър оцелява, но петима души загиват, а други 31 са ранени. Атентатът е извършен от Ирландската републиканска армия (ИРА).

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо
Обновена

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Той е настанен в болница