Словашките медии идентифицираха атентатора, прострелял словашкия премиер Роберт Фицо, като 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници" (Slovački branci), съобщава "Юронюз".

Към момента словашкият премиер е в болница след стрелбата, извършена след заседанието на кабинета му в град Хандлова.

Според всекидневника Dennik N заподозреният за покушението е самоопределящият се като писател Чинтула от малкия град Левице и член-основател на литературния клуб "Дъга".

Унгарският разследващ журналист Саболч Пани откри публикации във Фейсбук, които показват Чинтула като симпатизант и поддръжник на проруската паравоенна група "Словашки защитници", известна с връзките си с Кремъл.

Тя е обвинена в опит да вербува млади мъже в Словакия за своята паравоенна организация. В публикация от януари 2016 г. се вижда Чинтула да държи реч до членове на групата, облечени в камуфлажно облекло.

В придружаващия текст, приписван на Чинтула, той изразява екстремистки възгледи в подкрепа на самоорганизираните милиции, на които според него трябва да бъде позволено да защитават "жителите, страната, традицията и културата" от мигранти, идващи отвън на Европа.

Чинтула е написал три стихосбирки и е публикувал два романа, озаглавени "Посланието на саможертвата" през 2010 г. и "Ефата" през 2015 г., според страницата на неговия литературен клуб във "Фейсбук". Последният е открита атака срещу ромската общност в Словакия и в този роман той критикува държавата и обвинява ромите в злоупотреба със социалните помощи.

Асоциацията на словашките писатели е регистрирала Чинтула като свой член през 2015 г., но оттогава се опитва да се дистанцира от него и излезе със следното изявление: "Изразяваме нашето възмущение от такъв брутален акт, който няма паралел в историята на Словакия".

Операцията на Фицо е успешна, засега няма опасност за живота му

Операцията на Фицо е успешна, засега няма опасност за живота му

Полицията разследва стрелбата

Съобщава се, че Чинтула е притежавал лиценз за оръжие и преди това е работил като охранител за частна охранителна фирма, където самият той е бил обект на нападение в търговски център.

Телевизионната станция Markíza съобщи за кратко видео, показващо заподозрения, което беше пуснато малко след ареста му. Във видеото той заявява: "Не съм съгласен с политиките на правителството. Защо медиите са атакувани? Защо RTVS е атакуван? Защо Мазак беше освободен от поста си?".

Това е първият опит за убийство срещу високопоставен политик в историята на съвременна Словакия, която получи независимост през 1993 г.

Генералният прокурор на страната Марош Жилинка се зарече, че нападателят ще понесе "безкомпромисно" наказание от правоприлагащите органи.

Съюзниците на Фицо обвиниха "либералните медии" за атаката и обвиниха журналистите, че са създали среда, насърчаваща омразата към премиера и неговата популистка политика.

Любош Блаха, заместник-председател на словашкия парламент и заместник-председател на партия "Смер" на Фицо, заяви: "От името на "Смер" искам остро да осъдя случилото се в Хандлова и в същото време да изразя силно отвращение от това, което извършихте тук през последните години. Вие - либерални медии и политическа опозиция. Каква омраза разпространявате срещу Роберт Фицо" .

Най-голямата опозиционна партия в страната - "Прогресивна Словакия", отмени протест срещу противоречивата реформа на правителството на Фицо на държавно финансирания обществен телевизионен оператор. Лидерът на партията Михал Симечка обясни, че този ход цели да се избегне "ескалация на напрежението".

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Това е прецедент в съвременната европейска история