Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски симптом. Това заяви пред bTV Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

По негови думи в Словакия този вид конфронтация е достигнал до своя апогей.

"Видяхме, че антимигрантската реторика, споровете за европейската подкрепа за войната в Украйна станаха основна тема за евроизборите. Това не подминава и България", отбеляза той.

Керемедчиев посочи, че такива крайни решения се политизират много бързо и припомни, че когато е имало сблъсъци с мигранти в София, са излезли жандармеристи.

Всичко това се политизира максимално, обобщи той.

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо

Писател опозиционер е атентаторът, прострелял Роберт Фицо

71-годишния Юрай Чинтула е свързан с проруската група "Словашки защитници"

С уговорката, че не е експерт по национална сигурност, той изрази мнение, че е допуснат сериозен пропуск от страна на службите за сигурност с охраната на словашкия премиер.

"В събралата се група е допуснат човек със законно притежавано оръжие. Не е имало проверка. Извършителят е бил радикализиран. Писал е статии в медиите против политиката на министър-председателя. Трябвало е службите да го идентифицират и да имат по-специално отношение. Това идва като шок за Словакия, но напрежението е къкрило като в тенджера под налягане. Накрая е излязъл един радикализиран човек, който да предприеме тези действия", коментира ситуацията Керемедчиев.

Припомняме, вчера премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на кабинета, но дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа.

Стрелецът бе идентифициран като 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници".

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Това е прецедент в съвременната европейска история