Общинските съветници от ГЕРБ/СДС в София искат да се свика извънредно заседание на Столичния общински съвет по тема "Сигурност".

Искането се отправя от заместник-председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и председателя на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева, а поводът за това са широко разпространени кадри на насилие в столицата, в което участват и чужди граждани, от последните няколко дни. В прессъобщението от партията не се посочва дали то официално е внесено в общината.

Става въпрос за три случая. Първият е видеоклип, публикуван във фейсбук, от бул. "Витоша", за който се твърди, че чуждестранни студенти нападат момче, което защитава момиче. Няма потвърждение от полицията за този случай, но от ВМРО сигнализираха и разпространиха широко информацията. Другите два случая са от вечерта на 8 март, петък - сбиване в центъра за бежанци в кв. "Овча купел", и третият случай е от 21 ч. отново на бул. "Витоша".

Според двамата общински съветници е нужно да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки, необходимо е патрулите да бъдат фокусирани върху рисковите зони и да се увеличат патрулиращите екипи както в центъра, така и рисковите от инциденти квартали.

Според ГЕРБ тези инциденти имат потенциал да предизвикат "непредвидими ответни реакции за отмъщение". Според Георги Георгиев и Ваня Тагарева има и редица сигнали от жители на район "Овча купел", които живеят в постоянен страх от сблъсъци с мигранти.

Заради последните случаи на насилие между българи и чужденци в София е организирано засилено присъствие на полицаи и служители на жандармерията, които да патрулират в центъра на София.

Мобилни полицейски екипи ще осъществяват контрол на реда и на територията на кв. "Овча купел" и в района около Центъра за настаняване на бежанци, съобщиха от МВР.