Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо се подобрява, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от правителството и болницата, където той се лекува.

На 15 май Роберт Фицо беше прострелян в гърдите и корема в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на кабинета. Опитът за убийството му предизвика шок в цяла Европа.

59-годишният словашки премиер беше откаран в болница в областния град Банска Бистрица в тежко състояние. Той претърпя петчасова хирургическа операция веднага след нападението и още една два дни по-късно.

От лечебното заведение посочиха, че оттогава насам Фицо се подобрява.

"Въз основа на резултатите от прегледите днешното заседание на медицинския съвет потвърди постепенното подобряване на здравословното състояние на министър-председателя", съобщи и правителството без повече подробности.

Стрелецът на Фицо искал да го нарани, не да го убие

Стрелецът на Фицо искал да го нарани, не да го убие

Това сочат показанията на Юрай Чинтула

Стрелбата срещу словашкия премиер беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от над 20 години и беше осъдена от международната общност.

Политически анализатори и законодатели посочват, че тя показва все по-трескавия и поляризиран политически климат както в Словакия, така и в цяла Европа.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници".

Той бе задържан на място, а впоследствие му беше повдигнато обвинение в предумишлено убийство.

Чинтула заяви пред съда, че е искал да нарани, а не да убие словашкия премиер, защото не е бил съгласен с политиката на правителството. От съдебен документ става ясно, че той е използвал пистолет, който е притежавал от над 30 години.

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние