Обвиненията за предполагаемото участие на Русия в опита за убийство на словашкия премиер Роберт Фицо са пристъп на лудост. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Британският таблоид The ​​Times смята, че Русия стои зад опита за убийство на Фицо. Колумнистът и щатен кореспондент на изданието в Братислава Петер Конради сподели тази атака на лудост, написа Захарова в канала си в Telegram.

Тя отбеляза, че това е първата медия, която несправедливо обвинява Русия в участие в нападението срещу словашкия премиер. 

Словашката управляваща коалиция продължава да следва политиките на Фицо

Словашката управляваща коалиция продължава да следва политиките на Фицо

Парламентът на Словакия се завърна на работа във вторник, след като прекъсна работата си след опита за убийство на премиера Роберт Фицо

Пеипомняме, че парламентът на Словакия се завърна на работа във вторник, след като прекъсна работата си след опита за убийство на премиера

Фицо се възстановява и вече не е с опасност за живота, след като беше прострелян с четири куршума миналата седмица. Това беше първият голям опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като писател, който преди това е работил като охранител и се предполага, че е свързан с проруската група "Словашки защитници". Словашкият специализиран наказателен съд постанови, че обвиняемият ще остане в ареста.

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток посочи, че е създаден разследващ екип, който ще провери дали заподозреният е действал сам, както се смяташе първоначално.

Инцидентът подчерта дълбоката поляризация на политиката в централноевропейската държава с население от 5,4 милиона души, където Фицо е доминираща сила от близо две десетилетия.

Откакто си върнаха премиерския пост миналия септември, Фицо и неговата коалиция промениха политиката, включително прекратяване на държавната военна помощ за Украйна, премахване на специалната прокуратура, бореща се с корупцията, и планиране на основен ремонт на обществения телевизионен оператор RTVS, след като го обвиниха в политическа пристрастност.

Правителството се сблъска с водени от опозицията протести през последните шест месеца срещу реформите на наказателния кодекс и заради опасения за свободата на медиите, ако мисията на обществения оператор бъде променена.

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Състоянието на Роберт Фицо се подобрява

Той остава под постоянно лекарско онаблюдение