Хиляди излязоха на протест по улиците на Братислава в подкрепа на Украйна и срещу политиките на словашкото правителство, насочени към Русия, предаде "Ройтерс".

На протеста са присъствали около 5 000 души според сайта "Деник Н".

Правителството на министър-председателя Роберт Фицо предизвика тревогата на критици, с критиките си за военната помощ за Украйна, която изпраща Европа, и опитите си да поднови както културните, така и политическите връзки с Русия при идването си на власт през октомври миналата година.

Последният пример е от този месец, когато външният министър на Словакия Юрай Бланар се срещна в руския си колега Сергей Лавров - рядка среща между високопоставен член на ЕС със страната, която ЕС се стреми да изолира.

Роберт Фицо подкрепя Орбан за помощта за Украйна

Роберт Фицо подкрепя Орбан за помощта за Украйна

Словакия няма да остави Унгария сама срещу всички

Министър Бланар оправда срещата си на 2 март с руския министър, като поясни, че поканата идва от другата страна и е трябвало да се вземе дипломатическо решение.

Премиерът Фицо е критикуван постоянно от своята опозиция заради политиките си, най-вече поради преразглеждане на наказателните кодекси, което според критиците отслабва борбата срещу корупцията. Това обаче беше първият случай на критика, насочена към външната политика на кабинета му.

Фицо защити "балансираната и суверенна" външна политика на своето правителство и каза, че няма военно решение на конфликта в Украйна, който продължава повече от две години. Той отказа да праща оръжия на Украйна с аргумента, че това само ще удължи войната.

Роберт Фицо се е обявявал против санкциите за Русия, но досега не е блокирал мерките на ЕС нито е спирал финансовата помощ за Украйна

Промяната във външната политика разстрои някои съюзници. Миналата седмица чешкото правителство преустанови в близко бъдеще съвместните срещи с кабинета на Словакия, които бяха редовни е при предишни администрации.

Чехия и Словакия се скараха заради Украйна

Чехия и Словакия се скараха заради Украйна

Прага и Братислава имат диаметрално противоположни позиции