Европейският съюз трябва да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания и да ги провежда успоредно с реформите на ЕС. Такава позиция изрази председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата си с хърватското председателство на ЕС.

"Помолихме ги да направят много. Те изпълниха критериите, така че сега и ние трябва да изпълним обещанията си." - подчерта тя.

"Трябва да намерим начин за паралелни преговори със Северна Македония и Албания и вътрешни реформи в Европейския съюз. Новото предложение за методология за преговори за членство в ЕС ще бъде обявено скоро.", посочи Урсула фон дер Лайен, цитирана от БГНЕС.

Захариева: Да не се отлагат преговорите със Северна Македония и Албания

Захариева: Да не се отлагат преговорите със Северна Македония и Албания

Тя изрази надежда, че през следващите 6 месеца двете държави ще получат зелена светлина

Тя коментира, че сътрудничеството със Западните Балкани е много важно за Съюза и очаква положителни стъпки към започване на преговори с Македония и Албания.

От своя страна хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че започването на преговори с Македония ще бъде на първо място сред приоритетите на хърватското президентство на ЕС. В тази връзка той обяви, че лидерите на страните от Западните Балкани ще бъдат поканени в Загреб, за да утвърдят европейската перспектива на тези страни.