Преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония и Албания не трябва да се отлагат заради френското предложение за нова методология за преговорите за присъединяване. Тези процеси могат да вървят паралелно.

Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията в София, посветена на Западните Балкани.

Тя изрази надежда, че през следващите 6 месеца двете държави ще получат зелена светлина за започване на преговори.

Свързаност между младите - сред приоритетите за председателството на Берлинския процес

Свързаност между младите - сред приоритетите за председателството на Берлинския процес

Това съобщи външният министър Екатерина Захариева

"Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че ЕС не може да вземе решение. Вината не е само в съюза. Голяма отговорност имат и страните -кандидатки", заяви Захариева.

Тя призова 6-те страни да извършват необходимите реформи, макар и понякога те да са болезнени и скъпи.

Външният ни министър направи преглед на постигнатото в процеса на европейската интеграция на 6-те страни като подчерта, че "на Балканите нещата никога не са черни или бели".

Имаме подписан договор за приятелство и добросъседство със Северна Македония, но от друга страна той не се изпълнява с достатъчно добро темпо, особено в частта за историята. Има отворени много преговорни глави с Черна гора, но и блокиран диалог между Белград и Прищина. Също така отне година да бъде формирано правителство в Босна и Херцоговина и в същото време има напредък в евроатлантическата интеграция с приемане на план за действие и сътрудничество на страната с НАТО.

Екатерина Захариева подчерта приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани.

Сред участниците в конференцията бяха още Наталия Апостолова, представител в Косово на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на ЕС, както и политици, и експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност.

Организатори на форума са Фондацията за европейска реформа "Ню Дайрекшън" и Международният републикански институт. Вицепрезидент на Фондацията за европейска реформа "Ню Дайрекшън" е членът на EП и на Групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.