Свързаност между младите хора, инфраструктурна и дигитална свързаност, помирение чрез образование. Това ще бъдат най-вероятните приоритети на съвместното председателство на България и Македония на Берлинския процес, обяви външният министър Екатерина Захариева, която участва в конференция "Западни Балкани" в София. 

Министър Захариева подчерта, че поемането на съвместното председателство от България и Македония на Берлинския процес от началото на следващата година е много важно събитие.

"В Централна и Източна Европа има над 50 регионални инициативи. Само няколко от тях са големи. Едното от тях е ПСЮИЕ, на която България е инициатор и учредител. Това е най-голямата организация с най-много страни участнички. Имаме Берлинският процес, който беше създаден през 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел и други формати. Но Берлинският процес е един от знаковите", подчерта Захариева.

Тя посочи, че страната ни е канена в тази инициатива като наблюдател, но сега в Полша е приета за член.

"Още на първата година, когато беше приета за член, получихме председателството на Берлинския процес. Мога да заявя, че това е първата страна от региона. Много знаково е, че председателството ни ще бъде съвместно - една балканска страна и една държава-членка на ЕС. И знаково е, че това са България и Република Северна Македония", добави Захариева.

Тя е на мнение, че това ще помогне за повишаване на доверие на екипите в различните министерства.