ЕС е майстор на възстановяването, но трябва да развие твърда сила - "надеждни военни способности" - за да влияе на световните събития, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Световния икономически форум в Давос, съобщава "Политико".

Тя подчертава, че тези възможности ще бъдат допълващи НАТО, а не "различни". "Трябва също така да направим повече, когато става въпрос за управление на кризи, докато те се развиват. И за това Европа също се нуждае от надеждни военни способности и ние създаваме градивните елементи на Европейския отбранителен съюз", обяснява тя.

По думите й, "има европейски начин за външна политика и политика за външна сигурност, при която твърдата сила е важен инструмент - без съмнение - но никога не е единствената."

Фон дер Лайен, която бе германски министър на отбраната, преди да бъде избрана за най-високата длъжност в Европейския съюз миналия юни, преди това одобри концепцията за "армия на ЕС" - поне като своеобразен риторичен призив за подобряване на колективните военни и отбранителни способности на блока, ако не буквално войници в униформи на ЕС.

Но с първите дни на нейното управление, разрастващите се конфликти в Близкия Изток и Северна Африка само подчертават ограничените възможности и влияние на ЕС.

В речта си в сряда фон дер Лайен признава, че понякога ЕС не отговаря адекватно на геополитическите конфликти и дори, че страните от ЕС понякога са твърде разделени за външната политика, особено в случаите на гражданската война в Либия.

"Тук става дума за Европа, която оформя собственото си бъдеще. Но за да бъдем по-настоятелни в света, ние знаем, че трябва да се активизираме в някои области. Последните събития разкриха, къде трябва да направим повече. Либия показа цената на разделението и колебанията", коментира тя.

Според нея, "необходими са много малко сили, за да се наруши крехкият баланс, но истинската сила е в това да се съберат парчетата отново. През последното десетилетие европейците научиха значението за стабилен регион. От Украйна до бреговете на Средиземно море, от Западните Балкани до Сахел научихме колко е важно да инвестираме повече в дългосрочна стабилност и да предотвратяваме кризи. Това е мястото, където Европа може да направи реална промяна."

"Ние сме най-големият донор за сътрудничество за развитие - всъщност инвестираме в това повече от целия останал свят." Но, отбелязвайки, че това не е достатъчно, тя обясни за "надеждни военни способности. "

САЩ често критикува инициативите на ЕС за отбрана, като предупреждава, че те могат да се припокриват с отговорностите на НАТО. Притесненията на Вашингтон често предизвикват колебание в някои държави от ЕС, особено в Източна Европа и Прибалтика, където столиците разчитат най-вече на САЩ за сигурност срещу Русия.

В речта си фон дер Лайен заяви, че ЕС, макар и да се стреми към по-голяма военна сила, все още ще дава предимство на своя експертен опит.

"Твърдата сила винаги идва с дипломация и предотвратяване на конфликти. Винаги идва с помирение и възстановяване, което е между другото, европейците добре знаят, защото ние сме преминали през това, тук, в Европа."

Основните рискове пред икономиката са свързани с климата, предупреди Фон дер Лайен в Давос

Основните рискове пред икономиката са свързани с климата, предупреди Фон дер Лайен в Давос

Европа възнамерява да поведе борбата срещу климатичните промени