Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън ще направят равносметка на преговорите за отношенията след Брекзит, съобщава ДПА.

Това ще се случи на обща видеоконференция.

Според ръководителя на изпълнителната власт на ЕС най-трудните въпроси по преговорите все още са напълно отворени.

В началото на тази седмица отношенията между Брюксел и Лондон изглеждаха в задънена улица, след като Комисията започна правни действия по законопроекта за вътрешния пазар, който беше приет в долната камара на британския парламент.

Великобритания към ЕС: Няма да мигнем първи при преговорите за Брекзит

Великобритания към ЕС: Няма да мигнем първи при преговорите за Брекзит

ЕС се научил да не приема думата на Лондон насериозно

Със законопроекта Джонсън иска да създаде законна "предпазна мрежа", която му дава правомощието да отмени разпоредба в споразумението за Брекзит, която да наложи на Северна Ирландия различни митнически правила след Брекзит спрямо останалата част на Обединеното кралство.

Джонсън заяви, че сделка, която да регулира бъдещите отношения с ЕС, трябва да бъде постигната до средата на октомври. В противен случай Великобритания ще се оттегли от преговорите и ще започне да се подготвя за сценарий "без сделка".

Преходният период за Брекзит приключва в края на годината и Великобритания ще напусне вътрешния пазар и митническия съюз на ЕС. Без сключено споразумение обаче съществува риск от сериозни сътресения за бизнеса и веригите за доставка.

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Барние угрижен заради "трудните" преговори за Брекзит с Лондон

Великобритания искала най-доброто от двата свята