Според новия председател на Европейската комисия твърдият Брекзит ще има "силно негативни последици", както за Великобритания, така и за ЕС, съобщава "Гардиън".

Урсула фон дер Лайен заяви и че Брюксел може да предостави спешна помощ за държави като Ирландия, върху които би паднала тежестта на подобен резултат.

В първото си интервю, след като бе одобрена за поста във вторник, фон дер Лайен съобщи, че споразумението за оттегляне, сключено между британския премиер Тереза ​​Мей и главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, ще остане в основата на бъдещите преговори.

"Не искаме твърд Брекзит, това е лош изход и за двете страни. Имаме добро споразумение за оттегляне", коментира тя.

Британският парламент блокира евентуален опит на премиера за Брекзит без сделка

Британският парламент блокира евентуален опит на премиера за Брекзит без сделка

Този ход е очевидно против Борис Джонсън

И двамата кандидати за премиерския пост на Великобритания - Борис Джонсън и Джереми Хънт, обещаха да предоговорят споразумението за излизане с Евросъюза, заявявайки, че най-спорната част - подкрепата на Северна Ирландия, е неприемлива.

Попитана какво смята за позицията им, фон дер Лайен заяви, че споразумението за оттегляне "не е мъртво".

Тя отново изрази становището си, че ЕС трябва да обмисли удължаване на настоящия срок за Брекзит - 31 октомври, ако има "основателни причини" за това. "Брекзит без сделка предполага сериозни негативни последици и за двете страни, да не говорим какво означава за Ирландия. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да постигнем "подреден" Брекзит. Тя изрази готовност да се вслуша в "британските си приятели", ако те имат основателни доводи за удължаване на срока.

Според фон дер Лайен би било погрешно да се гледа на Брезкит като на край на нещо. Начинът, по който го извършим, ще определи бъдещите ни отношения с нашия съсед - Обединеното кралство, обясни тя.

ЕС "не е впечатлен" от заплахите на Лондон за Брекзит без сделка

ЕС "не е впечатлен" от заплахите на Лондон за Брекзит без сделка

Лондон знаел от самото начало, че ЕС не се впечатлявал от заплахи