Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди на конференцията за възстановяването на Украйна, че Киев е изпълнил всички необходими стъпки, за да започне преговори за присъединяване към ЕС до края на юни, пише руската служба на BBC.

"Украйна изпълни всички стъпки, които набелязахме. И затова смятаме, че ЕС трябва да започне преговори за присъединяване с Киев преди края на този месец", цитира изданието ръководителя на Европейската комисия.

На 7 юни Европейската комисия оцени положително напредъка на реформите в Украйна и Молдова, необходими за започване на преговори за присъединяване на тези страни към ЕС.

Въпреки това, поради възраженията на Унгария, решение за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз не можа да бъде взето на среща на посланиците на ЕС.

"Унгария отново припомни 11-те въпроса, прочете две поправки към преговорната рамка за добросъседските отношения и националните малцинства, като спомена, че ние (ЕС) също трябва да продължим напред със Сърбия и Албания. Останалите в дебата - всички с изключение на Унгария - силно и ясно подкрепяме оценката на Комисията и отхвърлихме въвеждането на нови изисквания. Всички сме за провеждането на междуправителствена конференция на 25 юни", каза пред агенция Интерфакс-Украйна анонимен европейски дипломат.

Интриги на върха в ЕС: Шарл Мишел не иска Урсула фон дер Лайен на важна среща

Интриги на върха в ЕС: Шарл Мишел не иска Урсула фон дер Лайен на важна среща

Той се опитва да държи шефката на ЕК настрана от разговори за собствените ѝ работа и бъдещи перспективи