Задачата на нашето поколение е да помогнем на Украйна да се бори срещу руската агресия, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Атинския форум за демокрация. Тя описа конфликта в Украйна като битка между демокрацията и автокрацията, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Говорейки в Атина точно под Акропола, Фон дер Лайен направи паралели между съпротивата на Украйна срещу руската инвазия и битката при Саламин през 480 г. пр.н.е., когато гърците побеждават нахлуващата персийска флота в тесен пролив.

"Тогава за първи път в историята автокрацията атакува демокрацията и автокрацията се провали", каза Фон дер Лайен. "За разлика от враговете си, гърците се бореха не за алчността на един човек, а за собствената си свобода. Днес отново една демокрация се бори за собственото си оцеляване срещу агресията на чужда автокрация", каза тя.

"Атаката на Русия срещу Украйна е още една битка във война, която бушува от 25 века, войната на автокрацията срещу демокрацията и аз съм дълбоко убедена, че демокрацията ще надделее", каза  председателят на ЕК.

"Задача на всяко поколение е да се бори за демокрация. Нашата задача е да помогнем на украинците да се борят за правото си да определят бъдещето си. Наша задача е да защитим демокрациите от руския шантаж и от намесата на автокрацията", каза Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен: Необходима е военна подкрепа на ЕС за Украйна

Фон дер Лайен: Необходима е военна подкрепа на ЕС за Украйна

ЕС ще бъде до Украйна колкото е необходимо и ще я подкрепя където може