Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че е абсолютно жизненоважно и необходимо да се подкрепи Украйна с военно оборудване, от което се нуждаят, докато е на посещение в Киев за разговори за по-тясна интеграция с блока, съобщават АФП, "Франс 24" и "Гардиън".

"До всички държави-членки: абсолютно жизненоважно и необходимо е да подкрепят Украйна с военното оборудване, от което се нуждаят, за да се защитават. Те са доказали, че могат да го направят, ако са добре оборудвани. Това е общата препоръка към всички държави членки."

Фон дер Лайен добави, че Европейският съюз ще бъде до Киев "колкото е необходимо" и ще го подкрепя "където можем".

Тя каза още, че "трябва да работим колкото е възможно повече, за да сме сигурни, че Украйна има повече бизнес, повече доходи" и да осигурим безпроблемен достъп до единния пазар на ЕС.

Пътуването й съвпадна със среща между руския президент Владимир Путин и неговия все по-близък съюзник китайски лидер Си Дзинпин в бившия съветски Узбекистан, където двамата приветстваха стратегическите си отношения в противоречие със Запада. Това идва и когато украинските сили консолидират победите си срещу руските сили в източната част на страната в драматична офанзива, подпомогната от западни оръжия.

Фон дер Лайен каза, че посещението в четвъртък е третото й посещение в Украйна, откакто Русия нахлу през февруари, но това е различно. "Ние никога няма да можем да достигнем жертвата, която украинците правят", каза тя пред репортери по време на съвместна пресконференция с украинския лидер Володимир Зеленски.

"Но това, което можем да ви кажем е, че ще имате своите европейски приятели до себе си толкова дълго, колкото е необходимо", каза тя. При пристигането си тя отбеляза, че нейните дискусии с лидерите на Украйна ще бъдат за "сближаване на нашите икономики и хора".

Украйна получи статут на кандидатка за ЕС през юни по същото време като бивша съветска Молдова, която граничи с Украйна и подобно на нейния съсед има руски войски, разположени в източен отцепнически регион. Зеленски каза на същата пресконференция, че страната му иска да се присъедини към единния европейски пазар преди решението дали да предостави на Киев пълноправно членство в ЕС.

Путин към Си Дзинпин: Русия цени балансираната позиция на Китай по отношение на Украйна
Обновена

Путин към Си Дзинпин: Русия цени балансираната позиция на Китай по отношение на Украйна

Русия подкрепя и принципа "Един Китай"

Историческото гласуване на кандидатурата разгневи Москва, която се опитва да запази политическо и военно влияние в двете страни след разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия. Страните от ЕС твърдо подкрепят Украйна, откакто Москва нахлу през февруари, като удари Русия с икономически санкции.

Много членове на блока са снабдили Киев с модерни оръжия, които помогнаха на украинските сили през последните седмици да си върнат части от територия. Фон дер Лайен каза преди пътуването си, че последователните вълни от санкции на ЕС срещу Русия ще останат и че европейците трябва да запазят решимостта си срещу Москва.

"Искам да бъде много ясно, санкциите са тук, за да останат", каза тя пред Европейския парламент. Кремъл твърди, че Русия е издържала на икономическите санкции и Москва отговаря с намаляване или пълно спиране на газовите потоци за европейските страни.

С бързото приближаване на зимата това принуди ЕС да намери алтернативни доставки, да съгласува планове за намаляване на потреблението и да предостави финансова подкрепа в лицето на рязко растящите цени. Украински енергийни съоръжения, включително най-голямата АЕЦ в Европа, бяха засегнати от руски удари и Зеленски в четвъртък благодари на лидера на ЕС за свързването на Киев с "европейските енергийни мрежи".

"Това е в интерес на всички: европейските страни могат да получават евтина електроенергия от Украйна" и "ние ще можем да получим пари за заплати и социални плащания в такива трудни времена", каза той.

Силите на Украйна също отбелязаха по-бавни, но стабилни успехи в южната област Херсон близо до Черно море. Украинското президентство заяви в четвъртък, че около южния фронт се водят интензивни боеве, като добави, че военната ситуация "остава изключително трудна".

Местни власти в района около родния град на Зеленски Кривий Рог съобщиха за нови руски удари в четвъртък, след като атаки повредиха язовир и бяха наводнени десетки домове.

В района на източен Донецк, който е частично контролиран от подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г., нов обстрел уби двама цивилни и остави други 13 ранени. В контролирания от Украйна град Бахмут в Донецк, журналисти на АФП съобщават, че улиците са пусти и звукът от близката артилерия се чува в центъра на града.

Пламъците все обхващат жилищна сграда, засегната от руските удари през нощта и стълбове гъст дим се издигат, докато пожарникарите се борят с огъня. На срещата в Узбекистан Путин разкритикува опитите за създаване на "еднополюсен свят" и похвали позицията на Китай за конфликта.

"Ние високо ценим балансираната позиция на нашите китайски приятели във връзка с украинската криза", каза Путин пред Си. Пекин не е одобрил нахлуването на Москва, но е изградил стабилно икономически и стратегически връзки с Русия през шестте месеца на войната.

САЩ засега няма да предоставят системи с по-голям обсег на Украйна

САЩ засега няма да предоставят системи с по-голям обсег на Украйна

В момента не се нуждае от ATACMS за текущата битка, но ако някога в бъдеще се наложи, ще й дадат и F-16