Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е пристигнала в Киев на официална визита в сутрешните часове на 15 септември. Това се разбира от пост в профила й в социалната мрежа Twitter.

"В Киев съм на третата си визита от началото на войната, която започна Русия. Толкова много се е променило. Украйна вече е кандидат (за член на Европейския съюз). Имам намерение да обсъдя с Владимир Зеленски и Денис Шмигал (министър-председател на Украйна) сближаването на нашите икономики и граждани по пътя на евроинтеграцията на Украйна", пише фон дер Лайен.

Председателят на ЕК обяви своето посещение в украинската столица във вторник по време на речта си за състоянието на Съюза. От снимката, публикувана в социалната мрежа, се вижда, че тя е пътувала с влак до столичния град, тъй като все още авиосъобщенията са спрени поради военната обстановка в страната.

Фон дер Лайен: Санкциите срещу Русия остават, помощта за Украйна продължава
Обновена

Фон дер Лайен: Санкциите срещу Русия остават, помощта за Украйна продължава

Тя говори и за реформи на енергийния пазар на ЕС

15 милиарда може да достигне помощта, предоставена от Европа на Киев, след като във вчерашния ден фон дер Лайен анонсира, че ЕС може да даде допълнителни 5 милиарда евро на намиращата се във война страна. Досега Съюзът е предоставил 10 милиарда евро под формата на финансова, хуманитарна и военна помощи.