Администрацията на Байдън едва ли ще промени значително подхода си за подпомагане на Украйна в битката с Русия, коментират източници на CNN и засега отхвърля някои украински искания за оръжия - въпреки че украинските сили постигнаха огромни успехи и си върнаха хиляди квадратни километри територия от Русия през последните дни.

Американски служители като цяло гледат на успехите на Украйна като доказателство, че видовете оръжия и разузнавателна информация, които Западът предоставя на Украйна през последните месеци, са ефективни. И някои предупреждават, че е твърде рано да се нарече бързият напредък на Украйна през последните дни повратна точка във войната, предупреждавайки, че Русия далеч не е изразходвана сила във военно отношение.

Длъжностни лица не вярват, че пейзажът на бойното поле се е променил достатъчно, за да оправдае драматична промяна на стратегията в краткосрочен план, въпреки неотдавнашните искания на Украйна към законодателите и Пентагона за ракетни системи и танкове с голям обсег, които според тях могат да им помогнат да поддържат натиска за по-дълго време и запазят територията, която са си върнали.

Но поне засега САЩ все още не са склонни да предоставят на украинските сили армейските тактически ракетни системи с голям обсег, известни също като ATACMS, които те изискват от месеци, казаха официални лица пред CNN. ATACMS имат обхват до 300 километра, или около 185 мили. Администрацията все още вярва, че предоставянето на тези системи може да доведе до ескалация, защото те могат да бъдат използвани за стрелба срещу самата Русия. В момента максималният обсег на предоставените от САЩ оръжия на Украйна е около 49 мили.

"Наша оценка е, че в момента не се нуждаят от ATACMS за цели, които са пряко свързани с текущата битка", каза заместник-министърът на отбраната по политиката Колин Кал пред репортери в края на август.

Миналата седмица министърът на отбраната Лойд Остин намекна, че позицията на САЩ не се е променила. "HIMARS, използващи ракетите GMLRS, бяха изключителни по отношение на това, че позволиха на украинците да обслужват целите, които трябва да обслужват в Украйна", каза Остин в Прага в петък, без да споменава ATACMS.

От началото на конфликта през февруари администрацията на Байдън предприе поетапен подход за предоставяне на оръжия на Украйна - в някои случаи по-късно се съгласи да изпрати оръжия, които по-рано в конфликта биха се считали за твърде ескалиращи. Изчислението му до голяма степен се основава на избягване на системи, които може да се възприемат от Путин като твърде провокативни, въпреки че тези линии се преместиха с времето и бяха критикувани от някои бивши служители като произволни.

Някои американски военни също така признаха, че системи, които в момента се считат за твърде ескалиращи - като изтребители F-16, например - може в крайна сметка да бъдат предоставени на Украйна. Но тези източници предупредиха, че подобно решение вероятно е далеч в бъдещето и не е свързано със скорошните успехи на Украйна. И няма индикации, че в момента се водят такива дискусии.

Антъни Блинкън пристигна в Украйна

Антъни Блинкън пристигна в Украйна

САЩ обявяват пакет от два млрд. долара военно финансиране за Украйна и други страни

"Украйна постигна известен напредък, но все още има много тежка битка и предстои тежка битка, така че мисля, че трябва да имаме това предвид", каза прессекретарят на Пентагона бриг. ген. Пат Райдър. "Мисля, че е разумно с течение на времето да продължим, както имаме, този диалог, за да чуем какви са техните нужди, да работим с международната общност."

Координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за стратегически комуникации Джон Кърби повтори това, като каза на репортери, че САЩ вероятно ще обявят допълнителна военна помощ за Украйна през следващите дни, но отказа да очертае тази помощ в подробности.

Друг служител на отбраната каза пред CNN, че оборудването с по-голям обсег вероятно все още не е на масата за момента, тъй като Украйна е "все добре позиционирана с HIMARS", високомобилни артилерийски ракетни системи, които САЩ и някои от техните съюзници предоставиха на Украйна през лятото. Боеприпасите за тези системи, предоставени от САЩ, са в състояние да използват GPS-насочване, за да поразят цел с прецизност на около 40 мили.

Украинските сили са получили хиляди GMLRS, каза миналата седмица председателят на Обединения началник-щаб ген. Марк Мили и ги използва, за да ударят руски складове за амуниции, логистични центрове и командни пунктове.

Все пак някои законодатели не са съгласни с предпазливия подход на администрацията.

Запитан дали САЩ трябва да изпратят ATACMS, републиканският сенатор Марко Рубио от Флорида каза пред CNN: "Мисля, че трябва да им изпратим всичко, от което се нуждаят, за да си върнат територията, доколкото го имаме на разположение и е разумно. "

"Мисля, че опасението, което някои биха казали, е, че ракетите с по-голям обсег могат да се насочат дълбоко в Русия и да предизвикат по-широк конфликт. Не съм сигурен, че съм толкова обезпокоен от това", добави Рубио.

Американските служители са предпазливи относно състоянието на войната. САЩ също внимават да не наричат ​​бързите украински териториални придобивки повратна точка във войната или критичен момент, който ще реши изхода завинаги.

"По-важно от всякога е да не изглежда, че хвърляме топката", каза представител на отбраната. Руснаците все още разполагат с огромно количество огнева мощ, жива сила и оборудване в битката в Украйна и победите този месец на украинската армия не са достатъчни за изхода на войната. От военна гледна точка Русия все още има "критична маса", дори и да не е успяла да я използва в критично време и на критично място, за да оформи изхода от конкретна битка.

Все пак украинската контраофанзива - планирана с помощта на САЩ - наистина изглежда е изпълнена професионално, каза служителят.

Украинците единни срещу териториални отстъпки на Русия

Украинците единни срещу териториални отстъпки на Русия

Нежеланието за отстъпване на територии се увеличава

Едно нещо, което се промени през последните няколко месеца, е желанието на украинците да споделят разузнавателна информация със САЩ, което позволява на американските служители да помагат по-добре на украинците да оформят своите операции на бойното поле.

"Сега има много повече доверие, отколкото в началото на войната", каза украински източник, близък до президента Володимир Зеленски. "И украинците осъзнават, че колкото повече споделят, толкова повече е вероятно да получат в замяна."

Американски военен източник добави, че е имало "прилична комуникация на различни нива относно това, което се планира от политическата страна и от военната страна. Има доста добра военна прозрачност".

В Херсон, където Украйна телеграфира намеренията си месеци преди началото на контранастъплението, Русия имаше време да се подготви, окопавайки се, за да защити територията около един от първите градове, които окупираха в началото на войната. Напредъкът на Украйна там е постепенен и умишлен, каза един служител и няма бърз напредък чрез срутване на руски линии.

Някои анализатори описаха офанзивата в Херсон като "коригираща" операция, предназначена да държи руските войски далеч от битката в Харков.

В Харков обаче атаката изненада руснаците и без никаква добре подготвена защита, позволявайки на украинската армия бързо да си върне хиляди квадратни километри територия.

Русия досега не е успяла да спре смислено контранастъплението в южната или източната част на Украйна, тъй като проблемите, които имаха в началото на войната - проблеми с доставките, логистични проблеми и липса на ефективно командване и контрол - все още тормозят руската армия, казаха официални лица. Русия се оказа неспособна да задържи територията, която бе завзела, отчасти поради високата цена, наложена й от украинските защитници.

САЩ са по-малко загрижени за способността на Украйна да задържи възстановената територия, казаха официални лица, дори на изток, където украинските сили са се преместили на повече от 60 километра в рамките на дни в някои случаи. Линиите за доставки на Украйна са вътрешни, докато тези на Русия са извън собствените й граници.

В допълнение, силите на Украйна ще получат значителен тласък на морал и воля от последните победи, каза един служител, докато изчерпаните сили на Русия ще почувстват обратното.

Това "не е истинско безпокойство за Украйна, прекомерното разтягане на линиите за доставки", каза служител. Въпреки руските твърдения за унищожаване на осигурените от САЩ HIMARS, всичките 16 системи са налични и "по-голямата част" от гаубиците M777 също остават в експлоатация, казаха официални лица.

Русия предупреди САЩ да не доставя ракети с далечен обсег на Киев

Русия предупреди САЩ да не доставя ракети с далечен обсег на Киев

Подобен ход би превърнал САЩ в страна в конфликта