Франция ще предостави на Украйна заем в размер до 100 млн. евро. Средствата ще бъдат прехвърлени в общия фонд на държавния бюджет за финансиране на всички приоритетни разходи, с изключение на тези за отбрана.

Това съобщи правителственият портал.

Съответното споразумение беше подписано от украинския министър на финансите Сергей Марченко и френския му колега Бруно Льо Мер на 28 ноември.

"Благодарни сме на правителството на Франция, че подкрепи Украйна и предостави допълнителни 100 милиона евро. Тези средства ще ни позволят да продължим да подкрепяме ефективността на публичната администрация и да осигурим приоритетни разходи на държавния бюджет в условията на борба с агресора", заяви ръководителят на финансовото ни министерство.

Заемът се отпуска при преференциални условия:

лихвеният процент е 1,04% годишно;

окончателното изплащане на заема се извършва след 15 години от датата на договора за заем (като се вземе предвид гратисният период на отложено изплащане на заема за повече от 5 години от датата на договора за заем).

По време на срещата министрите обсъдиха настоящото финансово положение в Украйна, необходимостта от допълнително финансиране и приоритетните области на сътрудничество между двете правителства.

Освен това Марченко отбеляза необходимостта от привличане на външно финансиране от международни партньори през 2023 г., за да се премахне дефицитът в държавния бюджет, който ще бъде повече от 3 млрд. долара месечно.