Франция ще достави на Украйна военни самолети Mirage 2000-5 и ще обучава пилоти изтребители. Това заяви в четвъртък френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП. 

"Утре ще стартираме ново сътрудничество и ще обявим трансфера на изтребители Mirage 2000-5 в Украйна, произведени от  Dassault, и ще обучаваме техните украински пилоти във Франция", каза Макрон в интервю на живо за френската телевизия. 

Украйна поиска от своите западни съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучат силите ѝ на нейна земя, за да посрещнат нарастващото предизвикателство за увеличаване на числеността на войските, добави Макрон.

"Има предизвикателство в капацитета. Ето защо украинският президент и неговият министър на отбраната преди 48 часа в официално писмо поискаха всички съюзници: "Имаме нужда да ни обучавате по-бързо и да направите това на наша земя", каза Макрон.

Макрон подчерта, че Франция не иска "ескалация на войната".

Но той припомни, че "мирът ще бъде постигнат само, ако Украйна може да устои".

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна "скоро"

Въпреки опасенията на някои съюзници и критиките от страна на Русия

"Ситуацията е трудна", призна френският президент, като добави, че руската армия нанася "тежки удари" в района на Харков. Мирът не може да означава капитулация на Украйна", призова той. "Мирът трябва да дойде чрез преговори", каза той. Този момент, според него, все още не е настъпил, "тъй като Русия продължава да напредва".

Френският президент говори след церемонията по възпоменанието на Десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г., на който присъства и украинският президент Володимир Зеленски.

Макрон ще разговаря със Зеленски в Париж в петъкВ петък Зеленски ще произнесе и реч пред Националното събрание на Франция.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в последния си оперативен отчет съобщава за сложна обстановка в няколко направления.

Напрегната остава ситуацията в Покровското направление, където руските войски се опитват да настъпят в районите на Новоалександровка, Калиново, Евгениевка, Сокол, Новоселовка Первая и Яснобродовка. В Харковското направление, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, руските войски не са правили опити за настъпление през изминалото денонощие, но са нанесли серия от въздушни удари в района на Харков.

Петък в Париж Макрон и Зеленски говорят на четири очи

Петък в Париж Макрон и Зеленски говорят на четири очи

Подкрепа срещу руската агресия