Министерството на външните работи на Франция съобщи, че общо 42 души, сред които френски граждани, постоянно пребиваващи в страната и сътрудници на Френския институт, както и членове на техните семейства, са били безопасно евакуирани от ивицата Газа. Това съобщи АФП.

"След молба от страна на Франция днес 42 души напуснаха Ивицата Газа през граничния пункт Рафах... С това броят на хората, евакуирани от Газа по молба на Франция, надхвърля двеста", се казва в изявлението.

Освен това в изявлението се подчертава, че е важно Израел да предприеме необходимите действия за защита на цивилното население в района, и се настоява за "прекратяване на сраженията".

Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди мащабна военна операция в Южна Газа

Евакуират над 1 милион палестинци от Рафа преди мащабна военна операция в Южна Газа

Бежанците ще имат възможност да напуснат лагера

Израел настоя, че предприема обширни мерки за защита на цивилните, но е принуден да провежда военни операции в цивилни райони, тъй като Хамас, палестинската въоръжена група, отговорна за атаката на 7 октомври, действа там.

Местни здравни служители казаха, че 67 палестинци са били убити и десетки ранени при въздушните удари, под прикритието на които Израел освободи двама заложници.