Френският надзорен орган за защита на конкуренцията наложи на Google солидна глоба, свързана с дългогодишен спор за плащания на френски издатели за техните новини. Това предаде Асошиейтед прес.

Санкцията в размер на 250 милиона евро е наложена поради неспазване на някои ангажименти от страна на Google в рамките на преговорите.

Спорът е част от по-големи усилия на властите в Европейския съюз и по света да принудят Google и други технологични компании да компенсират издателите на новини за съдържание.

Американският технологичен гигант беше принуден да преговаря с френски издатели, след като през 2020 г. съдът потвърди заповед, според която плащанията се изискват от директива за авторското право на Европейския съюз от 2019 г.

От компанията посочват, че глобата е непропорционална на проблемите, повдигнати от френския надзорен орган, и не взема предвид достатъчно усилията на Google да отговори и да разреши опасенията. От Google все пак обявиха, че ще платят санкцията.

Решението на френският орган за защита на конкуренцията е четвъртото подобно срещу Google за неспазване на правната рамка на ЕС, която има за цел да установи "необходими условия за балансирани преговори между пресагенциите, издателите и цифровите платформи.

Руският съд глоби Google с над 50 млн. долара

Руският съд глоби Google с над 50 млн. долара

Засега няма механизъм, по който Русия да си събере тази и предишни глоби