Министерството на външните работи на Франция обяви в понеделник шестима руски агенти, представящи се за дипломати, за "персона нон грата". Решението бе взето, след като разследване на вътрешните разузнавателни служби заключи, че работят срещу френските национални интереси, съобщи "Ройтерс".

"След много продължително разследване Главната дирекция за вътрешна сигурност  разкри в неделя, 10 април, тайна операция, извършена от руските разузнавателни служби на наша територия", се казва в изявление на министерството, без да уточняват други детайли. Шестима руски агенти, действащи под дипломатическо прикритие и чиято дейност се оказа в противоречие с нашите национални интереси, бяха обявени за персони нон грата", се казва в съобщението.

Вътрешният министър Жерал Дарманен поздрави служителите в Twitter за възпрепятстването на операцията. Той също не даде подробности за естеството на мисията.

В отсъствието на руския посланик в Париж неговият заместник е бил извикан, за да го информира за причините за експулсирането, съобщи външното министерство.

"Русия ще отговори съответно", каза говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитирана от агенция ТАСС.

По-рано този месец Франция експулсира 35 руснаци с дипломатически статут като част от по-широк европейски ход и заяви, че агентите са работили против интересите на Франция.

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Песков: Гоненето на руски дипломати ще затрудни международните отношения

Това е недалновидно и стъпка, която първо ще усложни комуникацията ни

Въпреки някои критики, президентът Еманюел Макрон се опита да поддържа диалог с руския президент Владимир Путин. Той разговаря редовно с Путин като част от усилията за постигане на прекратяване на огъня в Украйна и започване на надеждни преговори между Киев и Москва.

Напрежението обаче се засили през последните седмици, като руският посланик беше призоваван три пъти, включително два пъти заради съобщия в "Туитър" от неговото посолство, които Франция определи като неприемливи.

Припомняме, че редица европейски държави, сред които и България, през последните седмици изгониха десетки руски дипломати.

Руските власти предупредиха за ответни действия, но обявиха, че подобни стъпки не решават проблеми.

Медведев: Гоненето на руски дипломати по света не решава никакви проблеми

Медведев: Гоненето на руски дипломати по света не решава никакви проблеми

Германия обяви, че гони 40 руски дипломати, Франция съобщи, че е решила да изгони 35 дипломати