Франция и Германия ще предложат засилване на санкциите срещу държавите членки на ЕС, които не се борят с бюджетния дефицит, както и промени в Лисабонския договор до 2013 г., за да се борят по-добре с кризите.

Това заяви френският президент Никола Саркози след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Довил, където лидерите на Франция и Германия пристигнаха за тридневна работна среща с руския президент Дмитрий Медведев.

Предложението за "коригиране на дефицитите и по-добра координация на икономическите политики" предвижда, че държава "с прекомерен публичен дефицит, която за шест месеца не е взела необходимите мерки за възстановяване на финансите си, ще бъде санкционирана", заяви Саркози

Париж и Берлин искат също така Европейският съвет да може "с квалифицирано мнозинство да налага превантивни санкции, ако дадена държава не намали достатъчно дефицитите си".

Франция и Германия съответно ще предложат и преразглеждане на Лисабонския договор.

В съвместно изявление на двамата лидери се казва, че ревизията трябва да позволи създаването на "постоянен и строг антикризисен механизъм и да позволи лишаване от глас на онези държави, които грубо нарушават основополагащите принципи на еврозоната".

"Необходимите поправки трябва да бъдат приети и ратифицирани от държавите-членки в съответствие с конституционните им правила преди 2013 г.", се казва още в декларацията.