Дългогодишният спор между Франция и Германия относно това дали европейските страни трябва да купуват американски оръжия прозира в съвместно интервю на министрите на отбраната на двете страни, публикувано в Le Monde в сряда.

Основната ябълка на раздора е водената от Германия Европейска инициатива за небесен щит (ESSI), стартирала през есента на 2022 г., която събира 19 държави и се основава на съвместни поръчки за системи за противовъздушна отбрана. Планът е насочен към създаване на система за противовъздушна отбрана на четири нива, варираща от непосредствена защита на бойното поле до възможност за спиране на заплахи с много по-дълъг обсег. Той има за цел да даде на членовете на НАТО по-стабилна въздушна отбрана в светлината на опита, натрупан от инвазията на Русия в Украйна.

Проектът включва покупки на германско, американско и израелско оръжие: система за противовъздушна отбрана с много малък обсег (LVS NNbS), която се състои от купол, монтиран на бронирана бойна машина, оборудван с радар, оръдие и ракети. Германската ракета въздух-въздух със среден обсег IRIS-T SLM; произведената в САЩ ракета земя-въздух Patriot с голям обсег и израелските хиперзвукови антибалистични ракети Arrow с много голям обсег на действие.

Чуждестранните компоненти предизвикват търкания, тъй като френският президент Еманюел Макрон се опитва да убеди европейските столици да подпишат договори с индустрията на блока, вместо да харчат европейски пари за американски, израелски и южнокорейски компании.

"Във време, когато европейските данъкоплатци ще трябва да сложат много пари на масата... всички ще се съгласят, че не чрез закупуването на американската система Patriot ние ще укрепим нашата автономия", каза френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню каза Le Monde, повтаряйки коментарите, направени от Макрон през юни.

Но германският му колега Борис Писториус каза, че скоростта е от съществено значение и европейската индустрия не е в състояние да задоволи всички настоящи нужди.

Швейцария изненадващо поиска да се включи в небесния щит на Европа

Швейцария изненадващо поиска да се включи в небесния щит на Европа

Според критиците този ход е несъвместим с неутралитета на страната

"Това, което има значение за нас, е да имаме щит над Европа възможно най-бързо. Готови сме да придобием неевропейски системи, докато не разработим наши собствени системи в Европа", каза той. "Европейската отбранителна индустрия, включително френската, очевидно са важни партньори, но те не могат да доставят всичко, от което се нуждаем.

Двамата министри ще се срещнат в четвъртък във френската въздушна база Еврьо, за да обсъдят френско-германския план за боен танк от следващо поколение — известен като Основна наземна бойна система (MGCS) — и двамата настояха, че проектът е "напълно жив". MGCS беше иницииран през 2017 г. от Макрон и тогавашния германски канцлер Ангела Меркел, в опит да замени френския танк Leclerc и германския танк Leopard 2 някъде между 2035 и 2040 г.

Проектът беше забавен, наред с други причини, поради дългогодишни спорове между Франция и Германия относно разпределението на отговорностите за изграждането на новия танк и перспективите за износ.

В четвъртък двамата министри официално ще одобрят оперативните изисквания за MGCS, каза Лекорню. Други страни от ЕС са добре дошли да се присъединят към проекта, добави Писториус.

Франция и Германия подкрепят Европа на четири скорости

Франция и Германия подкрепят Европа на четири скорости

1. Вътрешният кръг; 2. ЕС; 3. Асоциирани членове; 4. Европейската политическа общност