Франция ще поиска от Европейската комисия да прекрати преговорите за търговската сделка между Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Това обяви министърът по външната търговия Матиас Фекл, цитиран от Агенция „Франс прес”.

Във Франция вече няма политическа подкрепа за тези преговори и Франция призовава да се сложи край”, заяви Матиас Фекл пред радио RMC.

Преговарящите от САЩ и ЕС водят разговори за финализиране на предложеното.

Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което може да създаде най-голямата зона за свободна търговия в света.

Преговорите обаче затънаха заради условията на споразумението, както и заради шока от гласуването на Великобритания за излизането от ЕС и нарастващата опозиция към сделката във Франция и Германия.

Неуспехите са повдигнали сериозни съмнения, че тя ще може да бъде постигната до края на годината, каквито са били очакванията.

Матиас Фекл заяви, че разговорите са преобладаващо в полза на американците.

Американците не дават нищо или само трохи”, заяви той и подчерта, че преговори между съюзници не се правят така.

Фекл допълни, че е нужно да ясно и окончателно спиране на преговорите, за да се подновят на добра основа.

Франция ще постави искането си на срещата на министрите по външна търговия в Братислава през септември, допълни Матиас Фекл.

По-късно по време на среща с посланици френският президент Франсоа Оланд обяви, че дългоочакваното търговско споразумение между ЕС и САЩ няма да бъде сключено преди изтичането на мандата на Барак Обама през януари 2017 година. Той подчерта, че сегашните разговори между ЕС и САЩ няма да доведат до споразумение до края на годината.