Франция ще започне кампания за отмяна на смъртното наказание в световен мащаб като част от предстоящото си председателство на Европейския съюз. Това заяви президентът Еманюел Макрон в събота, цитиран от "Ройтерс".

В Париж ще се проведе конференция, на която ще се съберат групи от гражданското общество от страни, където се използва или преустановява смъртното наказание. Макрон съобщи това по време на речта си по случай 40-годишнината от премахването на смъртната присъда във Франция.

САЩ с първа смъртна присъда на жена от 70 години

САЩ с първа смъртна присъда на жена от 70 години

На 8 декември ще екзекутират убийцата на бременна

Франция, която ще заеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г., също ще работи с други държави членки към резолюция на Обединените нации, изискваща от държавите всяка година да отчитат броя на присъдите на смъртното наказание и изпълнените екзекуции, той каза.

Франция е 35-та страна в света, която забранява смъртната присъда. Повечето страни в наши дни вече не използват наказанието. Но няколко големи държави, включително Китай, Иран и САЩ, все още го поддържат.

Във Франция обществеността остава силно разделена по въпроса, според социологически проучвания.

До дни в САЩ отново връщат смъртното наказание

До дни в САЩ отново връщат смъртното наказание

Семействата на жертвите ще могат да присъстват на екзекуциите

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд разпореди през юли временно спиране на федералните екзекуции, тъй като висши служители на Министерството на правосъдието преразглеждат политиките и процедурите за прилагане на противоречивото наказание.

Смъртното наказание се прилага в 28 американски щата.

През януари, Европейският съюз заяви, че "дълбоко съжалява" за първата федерална екзекуция на жена, извършена в САЩ от близо 70 години. Лиза Монтгомъри беше убита със смъртоносна инжекция в Индиана, след като Върховният съд на САЩ гласува с 6-3 в подкрепа на отмяна на забрана на екзекуцията в последния момент.