САЩ ще изпълнят първата смъртна присъда на жена от 70 годининасам, предаде BBC. Датата, на която Лиза Монгтомъри ще бъде екзекутирана, вече е ясна - 8 декември, а мястото - щата Индиана.

През 2004 година в щата Мисури тя убива бременна в 8-ия месец жена и разрязва корема ѝ, за да вземе бебето. По чудо, детето оцелява и днес е на 16 години.

Двете жени се запознават същата година, като Монтгомъри заявява желанието си да купи кученце, с развъждането на каквито се е занимавала убитата.

Поканата на бременната за гостуване в дома ѝ завършва с жестокото убийство.

Монтгомъри представяла чуждото дете като свое, но е разкрита.

Става ясно, че Монтгомъри е била насилвана от родителите си като дете и от съпруга си. Това е доводът, който използва защитата, за да я отърве от смъртната присъда.

През 2007 година, тя е осъдена на смърт.

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че престъплението е "особено отвратителни убийства".

Трета екзекуция на затворник за седмица се проведе в САЩ

Трета екзекуция на затворник за седмица се проведе в САЩ

Връщане на смъртното наказание

Миналата година администрацията на президента Доналд Тръмп заяви, че ще възобнови федералните екзекуции.

През юли вече бяха извършени екзекуции.

Последната жена, екзекутирана от правителството на САЩ, е Бони Хийди, която почина в газова камера в Мисури през 1953 година.

Повечето престъпления се разглеждат от съдилищата съгласно щатските закони, но федералните съдилища разглеждат някои от най-тежките престъпления, включително терористични атаки и престъпления от омраза.

Само няколко американски щата, главно в консервативната южна част, все още активно извършват екзекуции. През 2019 г. са екзекутирани 22 души.