Франция призовава за разследване на смъртта на 32-годишния френския журналист Фредерик Льоклер-Емхоф, който беше убит по време на репортаж за войната в Украйна, съобщи Fox News.

"Франция изисква разследване да се проведе възможно най-скоро и при прозрачност относно обстоятелствата на тази драма", каза в изявление външният министър Катрин Колона.

Колона, която беше в Украйна в понеделник, каза, че е разговаряла с губернатора на Луганск и е помолила украинския президент Володимир Зеленски за разследване.

Кулеба: Предоставянето оръжие на Украйна нe въвлича други държави във война

Кулеба: Предоставянето оръжие на Украйна нe въвлича други държави във война

Нищо няма да ви въвлече във войната, докато вашите войници не започнат да се бият за нас, настоя външният министър

Репортерът на BFM TV беше убит, докато отразява украинска евакуационна операция, според френската новинарска телевизия, за която е работил.

Това е станало близо до Северодонецк, ключов град в региона на Донбас, който е ожесточено оспорван от руски и украински сили. Работил е шест години за френския телевизионен канал.

Губернаторът на Луганска област на Украйна Сергей Хайдай каза, че усилията за евакуация са прекратени след стачката.

Френски журналист е убит в Луганска област

Френски журналист е убит в Луганска област

Той е отразявал евакуация на мирни жители

Според Зеленски Льоклер-Емхоф е 32-ият убит журналист от началото на войната на 24 февруари.

В своето вечерно видео обръщение Зеленски поднесе своите "искрени съболезнования на колегите и семейството на Фредерик".

Френският президент Еманюел Макрон написа в "Туитър", че журналистът е бил в Украйна, за да "покаже реалността на войната".

 "На тези, които изпълняват тази трудна мисия за информиране в театрите на операциите, бих искал да потвърдя безусловната подкрепа на Франция.", каза Макрон.