"Превземането на Северодонецк е основна задача за окупационния контингент. Не ги интересува колко животи ще трябва да платят за този опит за издигане на руското знаме на булевард "Дружби народов" 32 - колкото и горчив да е името звучи сега - там, където се намира администрацията на Северодонецк".

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Той добави, че Северодонецк е трябвало да отпразнува деня на града си в неделя по същия начин като Киев, но Русия се е приближила твърде много до него.

"Тя [Русия] събра твърде много сили в нашия Донбас. Беше твърде подготвена за настъплението там. Смятам за много символично, че руските военни започнаха опита да превземат Северодонецк, като влязоха в хотел, наречен "Мир" [Мир]. наистина е първата цел на Русия", каза Зеленски.

Зеленски посети фронта в Харковска област

Зеленски посети фронта в Харковска област

Той за първи път напусна района на Киев от началото на войната

Той подчерта, че нашествениците, след като отнеха мира от Украйна през 2014 г., искат да вземат всичко останало, буквално всичко. Според него руснаците искат да оставят на украинците нито свобода, нито къщи, нито живот.

Той също така подчерта, че в резултат на руските удари по Северодонецк цялата критична инфраструктура на града вече е разрушена. По думите му 90% от жилищните сгради са повредени, над две трети от жилищния фонд на града е напълно разрушен, няма мобилна връзка и продължават постоянните обстрели.

"Правим всичко, за да отблъснем това настъпление. Нямаше ден, в който да не се опитахме да намерим повече оръжия, по-модерни оръжия за защита на нашата земя, за защита на нашия народ. И аз съм благодарен на всеки, който защитава Северодонецк и демонстрира да окупаторите, че мирът все пак ще бъде наш. В цялата ни държава, в целия Донбас и разбира се - в Северодонецк", подчерта Зеленски.

Зеленски: До дни чакам добри новини за превъоръжаването ни

Зеленски: До дни чакам добри новини за превъоръжаването ни

Украйна трябва технологично да превъзхожда Русия на бойното поле

Припомняме, че вчера Зеленски посети войски на фронтовата линия в Харковска област. Това бе първото му официално излизане извън района на Киев от началото на руската инвазия на 24 февруари.

"Вие рискувате живота си за всички нас и за нашата страна", казва той на войниците, добавяйки, че раздава поздравления и подаръци.

Началникът на кабинета на Зеленски Ондрий Йермак написа в "Телеграм", че президентът е посетил и втория по големина град в Украйна Харков.

Йермак каза, че Зеленски е обиколил разрушени жилищни сгради, като отбеляза, че бъдещите сгради ще трябва да бъдат построени с бомбоубежища.

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Зеленски: Донбас ще бъде украински

Украйна разби мита за руската армия

Също така стана ясно, че Зеленски е уволнил началника на службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Харковска област.

Това каза самият Зеленски в вечерното видеообръщение.

"Дойдох и разбрах ситуацията. Уволних шефа на управлението на СБУ в региона. Защото той не работеше за защита на града от първите дни на пълномащабната война, а мислеше само за себе си. Служителите на реда ще разберат какви са били мотивите му", каза Зеленски.

Той отбеляза, че една трета от Харковска област все още е под окупация, но добави, че Украйна определено ще освободи цялата територия. И всеки на местно и държавно ниво трябва да работи за този резултат, каза Зеленски.