Украинският президент Володимир Зеленски посети войски на фронтовата линия в Харковска област в неделя, първото му официално излизане извън района на Киев от началото на руската инвазия на 24 февруари, предава Ройтерс.

"Вие рискувате живота си за всички нас и за нашата страна", казва той на войниците, добавяйки, че раздава поздравления и подаръци.

Началникът на кабинета на Зеленски Ондрий Йермак написа в "Телеграм", че президентът е посетил и втория по големина град в Украйна Харков.

Йермак каза, че Зеленски е обиколил разрушени жилищни сгради, като отбеляза, че бъдещите сгради ще трябва да бъдат построени с бомбоубежища.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си вечерно обръщение в събота, че новина за доставките на оръжията, от които Украйна се нуждае, може да дойде още следващата седмица. Украинските военни трябва да превъзхождат врага в технологично отношение.

"Всеки ден работим за укрепването на отбраната ни, на първо място това е снабдяването с оръжие. С всеки изминал ден се приближаваме до факта, че нашата армия ще надмине окупатора в технологично отношение и по ударна мощ.

Началникът на кабинета на президента добави, че 31% от територията на Харковска област в момента е окупирана от Русия, а още 5% са върнати от Украйна, въпреки, че са били окупирана по-рано.

Руските сили се окопават около Харков

Руските сили се окопават около Харков

Украинската армия продължава с настъплението