Руските сили се съсредоточават върху окопаването и укрепването на отбранителните позиции край Харков и по протежение на южна посока в подготовка за украински контранастъпления, се посочва в анализ на Института за изследването на войната.

Негови експерти посочват, че по-голямата част от активните настъпателни операции на руската армия остават ограничени в направлението на Изюм-Донецк и особено в района на Попасна-Северодонецк. Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили създават вторични отбранителни линии по южната ос, което показва, че руската групировка в този район може би се подготвя за голямо украинско контранастъпление и продължителен конфликт.

САЩ: Русия не използва лазерно оръжие в Украйна

САЩ: Русия не използва лазерно оръжие в Украйна

Позиция на Джон Кърби

Руските сили държат отбранителни позиции северно от град Харков след успеха на украинското контранастъпление от 5 май и провеждат ограничени разграждащи атаки или за да дадат на руските сили време да завършат преместването си обратно в Русия в добър ред, или за да позволят пристигането на подкрепления за защита на територията в Харковска област. Значителните руски настъпателни операции са ограничени до района на Северодонецк. Руските войски са постигнали незначителни успехи на север, запад и юг от града, особено в района на Попасна, за да се опитат да поемат контрола над Северодонецк.

Възможно е руските войски да са постигнали незначителни успехи на север, запад и юг от Попасна, за да продължат настъплението си към Северодонецк от юг.

Украйна: Противникът настъпва към Северодонецк и Лисичанск

Украйна: Противникът настъпва към Северодонецк и Лисичанск

Кремъл очаквал ясни успехи

Възможно е руските източници да преувеличават броя на украинските защитници, които са били евакуирани от "Азовстал", за да увеличат броя на руските военнопленници, които могат да бъдат разменени за украински войници, или за да избегнат неудобството да признаят, че са били блокирани в продължила месеци обсада срещу само "стотици" украински войници.

Съобщава се, че руските войски са възстановили някои позиции, заети от украинската контраофанзива северно от град Харков.