Министърът на вътрешните работи на Франция Жерал Дарманен във вторник заяви, че е поискал от местните префекти да се забранят всички ултрадесни демонстрации, съобщава "Ройтерс". Искането му идва, след като властите бяха критикувани, че са разрешили марш на такива активисти в Париж през уикенда.

"Ще оставим на съдилищата да решат дали съдебната практика позволява тези демонстрации", заяви Дарманен пред Народното събрание.

Шествието в събота в Париж събра няколкостотин мъже от крайнодесни групи, за да се почете годишнина от смъртта на крайнодесния активист Себастиен Дейзиу, починал през 1994 г.

Припомняме, че митингът в събота предизвика критики и в момент, когато властите наложиха мерки и срещу хората, които протестираха срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон, с която се повишава възрастта за пенсиониране до 64-годишна възраст.

Съд спря референдума във Франция за пенсионната система

Съд спря референдума във Франция за пенсионната система

Напрежението не стихва

В началото на май, Конституционният съвет на Франция отново отхвърли искането на леви депутати за провеждане на референдум  относно пенсионната реформа, одобрена от органа на 14 април.

Това се случи деветнадесет дни след като отхвърли първото искане за провеждане на референдум за пенсионна реформа.

Провеждането на такъв референдум обаче е много трудно. За него е необходима подкрепата на 10% от избирателите, което означава, че трябва да се съберат около 4,8 млн. подписа, за да бъде одобрен.