Конституционният съвет на Франция отново отхвърли искането на леви парламентаристи за провеждане на референдум по съвместната инициатива на депутати и избиратели относно пенсионната реформа, одобрена от органа на 14 април, съобщават френските медии.

Членовете на съвета прецениха, че предложението на левите и независимите парламентаристи, целящо "забрана на законовата пенсионна възраст за лицата над 62 години", не съответства на процедурата, наречена "референдум по съвместна инициатива на депутати и избиратели".

Деветнадесет дни след като отхвърли първото искане за провеждане на референдум за пенсионна реформа, Конституционният съвет отхвърли второ, почти идентично, според съобщения в медиите, с предишното, с изключение на няколко думи.

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Реформата е от съществено значение за предотвратяване на колапса на пенсионната система

Провеждането на такъв референдум обаче е много трудно. За него е необходима подкрепата на 10% от избирателите, което означава, че трябва да се съберат около 4,8 млн. подписа, за да бъде одобрен.

Докато очакваха това решение на Конституционния съвет, много политици и синдикални лидери не скриха скептицизма си по отношение на очакванията за положителна присъда.

Пенсионната реформа на Макрон предизвика остра обществена реакция, като протестите продължават и до този момент. Очакват се и още стачки.

Пенсионната реформа на Макрон просто слага край на френското изключение

Пенсионната реформа на Макрон просто слага край на френското изключение

Средната пенсионна възраст в ЕС е 64,8 години