Френските синдикати обявиха нов ден на протести в цялата страна на 6 юни срещу решението на президента Еманюел Макрон да увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

Това съобщи Ройтерс.

Реформата, която Макрон подписа миналия месец въпреки продължилите седмици наред протести и стачки, изкристализира недоволството срещу президента, когото мнозина във Франция възприемат като дистанциран и безразличен към ежедневните им трудности.

Тъй като законодателите са готови да обсъдят на 8 юни проектозакон, предложен от опозиционната партия "Лиота", за отмяна на реформата на пенсионната възраст, профсъюзите заявиха в съвместно изявление, че денят на протестни действия на 6 юни има за цел да "позволи на всички работници да бъдат чути от депутатите".

Съзнавайки, че правителството следи отблизо дали те могат да поддържат рядко срещана единна позиция, профсъюзите озаглавиха изявлението си: "Все още единни, многобройни и решени да постигнат оттеглянето на (пенсионната реформа) и социалния прогрес".

Правителството иска да премине към други въпроси и заяви, че до края на седмицата ще изпрати покани за разговори на синдикатите.

Проучванията на общественото мнение показват, че значително мнозинство от французите се противопоставят на по-високата пенсионна възраст.

В понеделник полицията влезе в сблъсъци със стотици облечени в черно анархисти в Париж и други градове по време на първомайските протести на синдикатите срещу пенсионната реформа.

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Макрон подписа спорната пенсионна реформа

Реформата е от съществено значение за предотвратяване на колапса на пенсионната система

В сряда Конституционният съвет на Франция ще разгледа ново предложение на опозицията за организиране на граждански референдум за пенсионната реформа.

Миналия месец тя отхвърли предишно искане, с което разчисти пътя за одобряване на законопроекта.

Депутатът Бертран Панчер, който ръководи групата "Лиота", приветства решението на профсъюзите да призоват за ден на стачки и протести преди гласуването на законодателното им предложение за отмяна на увеличението на пенсионната възраст.

"Само чрез обединяване на силите можем да убедим депутатите, че трябва да гласуваме текста, а правителството да отстъпи", каза той пред Ройтерс.

Центристката група "Ренесанс" на Макрон и нейните съюзници нямат абсолютно мнозинство в парламента, но все пак са най-голямата сила. Паншер заяви, че се надява да убеди редица консервативни депутати от "Републиканците" да подкрепят кандидатурата му и да й дадат шанс за успех.

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Този орган обаче рядко отменя цели закони