Франция избира президент, коментира в. "Монд".

Изборите започнаха в 8 часа местно време и ще приключат в 20 часа. Малко след това се очакват и първите прогнозни резултати.

Френските отвъдморски територии започват да гласуват в събота, за да се вземе предвид часовата разлика, като се започне от Сен Пиер и Микелон край бреговете на Канада, последвани от териториите в Карибския басейн, Тихия океан и накрая Индийския океан.

Ден за размисъл във Франция

Ден за размисъл във Франция

Утре се провежда първият тур на президентските избори

Около 48,7 милиона французи имат право да гласуват.

Те трябва да изберат измежду 12 кандидати, които се борят да оглавят втората по големина икономика в Европейския съюз и единствената му ядрена сила.

Президентът Еманюел Макрон се стреми да стане първият действащ президент, който печели преизбиране след Жак Ширак през 2002 г.

Пенсионната реформа във Франция скара предизборно Макрон и льо Пен

Пенсионната реформа във Франция скара предизборно Макрон и льо Пен

С наближаването на вота битката става все по-оспорвана

Дванадесет кандидати са включени в официалната бюлетина - включително седем, които се кандидатираха и на последните избори през 2017 г. Те обхващат целия политически спектър, като половината от тях представляват крайни леви и десни партии във Франция. Една трета от тях са жени, които се борят да станат първия президент на страната, припомня "Франс24".

Новите кандидати са Ерик Земур, бивш телевизионен водещ от крайната десница; Валери Пекрес, консервативната лидерка от Парижкия регион; социалистката и кметът на Париж Ан Идалго; Яник Жадо от Зелените; и Фабиен Русел, кандидат на Комунистическата партия.

Сред кандидатите са финалистите от 2017 г. Еманюел Макрон и Марин льо Пен, която за трети път се кандидатира за Елисейския дворец. Сред другите ветерани от предишни кампании са левите кандидати Жан-Люк Меленшон, Филип Путу и Натали Арто; десният националист Никола Дюпон-Анян; и дясноцентристкият кандидат Жан Ласал.

Психичното здраве на Франция е приоритет за Макрон

Психичното здраве на Франция е приоритет за Макрон

Това обяви френският президент на предизборен митинг

Проучване от петък показа най-малката разлика досега, като Льо Пен печели 49% от гласовете във вероятен балотаж срещу президента - най-добрият ѝ резултат в социологическите проучвания досега.

Анкетата, публикувана на уебсайта на BFM TV, показа, че Макрон е загубил още две точки при 26% подкрепа, а Льо Пен е спечелила две точки до 25%.

Крайнолевият ветеран Жан-Люк Меленшон се нарежда на трето място с около 17% от прогнозните гласове.

Марин Льо Пен настига Макрон, седмици преди вота във Франция

Марин Льо Пен настига Макрон, седмици преди вота във Франция

Макрон отдавна е фаворит за изборите в два тура на 10 и 24 април

Балотажът е на 24 април.