Френските власти съзнателно са излагали войници от френската армия на ядрени тестове. Това съобщава БиБиСи, като се позовава на секретен военен доклад.

В него се уточнява, че опитите са били извършени през 60-те години в Алжир. Една от целите на ядрените взривове е била да се проследи и анализира ефектът от радиацията върху човешкия организъм.

Френският „Le Parisien" уточнява, че стремежът на военните е бил "да се изследва физическото и психологическото влияние на ядреното оръжие върху хората".

Изданието посочва, че френският министър на отбраната Ерве Морен отрича да има информация за подобни експерименти. Немалко френски войници обаче свидетелстват, че здравословното им състояние се е влошило рязко след извършването на опитите.

БиБиСи припомня, че преди месец Франция прие закон за изплащане на обезщетенияна пострадалите при ядрените опити в Алжир, извършени между 1960 и 1966 г. Това, коментират медиите, представлява индиректно признаване за съществуването на подобен проблем.

През 60-те години на миналия век Франция извърши общо 17 ядрени опита.

Впоследствие Париж прехвърли експериментните на територията на полинезийските острови. До 1996 г. бяха извършени още 193 ядрени опита.