Франция ще изпрати десетки бронирани превозни средства на Ливан, съобщава "Ройтерс".

Целта е армията на страната да може изпълнява правилно патрулни мисии.

Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню заяви, че е от ключово значение да се укрепи ливанската национална армия, за да може тя да се координира добре с мироопазващите сили на ООН на фона на нарастващото напрежение между Израел и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Южен Ливан.

"Ще продължим да си сътрудничим с военна техника, особено за транспортирането на войски, защитени с бронирана техника, което е от ключово значение за поддържането на патрули", посочи той и добави, че няколко десетки бронирани превозни средства скоро ще бъдат дадени на ливанската армия.

САЩ предупреждават Хизбула да не търси облаги от войната между Израел и Хамас

САЩ предупреждават Хизбула да не търси облаги от войната между Израел и Хамас

Вероятното опустошение за Ливан и неговия народ би било невъобразимо и може да се избегне

"Нашата подкрепа за ливанската армия е в дългосрочен план, независимо от настоящите трудности", увери Льокорню.

Освен това Париж ще осигури лекарства и ще създаде съвместна програма за закупуване на медицински консумативи на разумни цени за ливанската армия в бъдеще, допълни министърът.

Франция се опита да използва историческите си отношения с Ливан, за да се опита да намали напрежението между Израел и "Хизбула", но насилието нарасна.

Обостряне по ливанско-израелската граница : Хизбула атакува Израел с дронове

Обостряне по ливанско-израелската граница : Хизбула атакува Израел с дронове

Израел е отвърнал с "тежък обстрел"

Около 700 френски войници са част от Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL), създадени през 1978 г. след насилието на израелско-ливанската граница.

"Хизбула" - въоръжена шиитска мюсюлманска групировка, определена от Съединените щати и други като терористична организация, притежава огромна власт в Ливан, чиято икономика е срината, а държавният ѝ апарат едва функционира. Ливанските лидери се опасяват, че сблъсъците между "Хизбула" и Израел могат да прераснат в голям конфликт.